Foto: Arhīva foto

Pirms 40 gadiem, 1982. gada 17. februārī, Maskavas metrostacijā "Aviamotornaja" viens no eskalatoriem, kas veda lejā, pēkšņi "satrakojās" un burtiski nosvieda no 50 metru augstuma gandrīz simts cilvēkus. Traģēdijā, kurā bija vainojama Padomju Savienībā pierastā nevērība un nolaidība, gāja bojā astoņi cilvēki, bet vēl vairāki kļuva par invalīdiem.

Metrostacija "Aviamotornaja" atrodas Maskavas austrumos, Lefortovas rajonā. Tā tika atklāta 1979. gada 30. decembrī un atrodas 53 metru dziļumā. Netālu no metro līnijas darbojās vairāki ražošanas uzņēmumi, kuru strādnieki ar pazemes vilcienu pēc darba brauca mājās.

Tā notika arī 1982. gada 17. februārī. Piecos no rīta stacijas dežurants veica pārbaudi, vai viss kārtībā, bet pēc stundas parādījās pirmie pasažieri. Braucēju nebija pārāk daudz, darbojās tikai divi eskalatori, bet eskalators Nr. 4, kas veda pasažierus lejā un atradās eskalatoru šahtas kreisajā pusē, nemaz netika ieslēgts, 1992. gadā, traģēdijas desmitgadē, rakstīja Maskavas avīze "Вечерняя Москва".

Ap pulksten 16 metrostacijā sāka sarasties cilvēki, un 16.30 "Aviamotornajas" darbinieki ieslēdza 4. eskalatoru. Pēc pusstundas metrostacija jau bija pilna ar pasažieriem, ļaudis drūzmējās pie eskalatora, lai tiktu lejā uz metro.

"Es uzkāpu uz eskalatora, un mēs sākām laisties lejā. Mēs bijām nobraukuši kādus piecus metrus, kad slīdošais lenteris apstājās. Brīdī, kas tas notika, pats eskalators savukārt sāka kustēties arvien ātrāk," traģēdijas sākumu atcerējās kāda aculieciniece.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!