Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vērienīgā operācijā Nigērijas spēkiem izdevies atbrīvot vairākus desmitus Nigērijas skolēnu, kurus pirms gandrīz nedēļas, uzbrūkot zēnu internātskolas kompleksam, nolaupīja teroristu organizācijas "Boko Haram" kaujinieki, vēsta "Reuters".

Skolēni vairākos autobusos piektdienas rītā nogādāti reģionālajā centrā Kacinā, kur vairumu sagaidījuši radinieki un citi tuvinieki. Pirmie kadri no Kacinas liecina, ka zēni joprojām ir putekļainās, arī dubļainās drēbēs, tostarp gaiši zaļās skolēnu formās. Skolēnus pavadījuši bruņoti karavīri un militārie policisti.

Kaujinieki uz motocikliem internātskolai Kankaras reģionā (uz dienvidrietumiem no Kacinas) uzbruka pirms nedēļas. Kā liecina vairāku aculiecinieku liecības, viņi sākumā internātā uzdevušies par pašaizsardzībvas vienību, kādas Nigērijā daudzviet izveidotas vietējo iedzīvotāju aizsargāšanai pret islāmistu kaujiniekiem. Džihādisti sākotnēji apgalvojuši, ka viņi ieradušies aizsargāt zēnus no teroristiem, bet kad visi skolēni ar viltu sapulcināti vienkopus, viņiem pavēlēts doties līdzi.

Kacina:

"Boko Haram" saņēma gūstā vairākus simtus zēnu un lika tiem soļot līdzi milzīgajā Rugu mežu masīvā, kas kalpo arī par kaujinieku slēpni. Ceturtdienas pēcpusdienā valdības spēki īstenoja vērienīgu atbrīvošanas operāciju, bet pagaidām detaļas par to netiek izpaustas. Nav arī zināms, vai atbrīvoti visi nolaupītie zēni.

Incidents atgādināja līdzīgu gadījumu, kad 2014. gadā Čibokas pilsētā kaujinieki sagūstīja un līdzi aizveda vairāk nekā 270 skolnieces. Valdības spēkiem līdz šim izdevies atbrīvot tikai aptuveni pusi no viņām. Zināms, ka daudzas no nolaupītajām skolniecēm ir nonākušas piespiedu laulībās ar kaujiniekiem, bet citas – mirušas.

Jaunākais incidents aktualizējis nepieciešamību iznīcināt joprojām pastāvošo islāmistu šūniņu klātbūtni Nigērijas ziemeļos. Valsts līderis Muhammads Buhari, kurš pats nāk no Kacinas, iepriekš lepojies, ka "Boko Haram" esot "tehniski sakauts". Ilgstošas kampaņas patiešām panākušas "Boko Haram" atkāpšanos no vairākām teritorijām, kuras grupējums iepriekš kontrolējis, taču tas kļuvis mobilāks, un darbojas arī pāri robežām – Kamerūnā, Čadā un Nigērā, kuru armijas arī izvērtušas cīņu ar kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!