Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrālijas austrumu reģionos plosās vērienīgākie plūdi, kādi pieredzēti pēdējās desmitgadēs, paziņojis valsts premjers Skots Morisons.

Lietavas vissmagāk skārušas Jaundienvidvelsas provinci, un cita starpā applūduši vairāki Austrālijas lielākās pilsētas Sidnejas metropoles reģioni, raksta BBC. Lielākās bažas glābējiem radot tieši potenciāla situācijas pasliktināšanās jau šobrīd applūdušajos rajonos uz rietumiem no Sidnejas.

Lietusgāžu turpināšanās arī turpmākajās dienās, kā tas arī tiek prognozēts, rada apdraudējumu daudziem biezi apdzīvotiem reģioniem. Lietus mazināšoties trešdien, liecina prognozes, bet plūdu draudi saglabāšoties ilgāk.

Līdz otrdienai evakuēti jau vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, bet plūdu izraisīti nāves gadījumi nav fiksēti, atzīmē BBC.

Šobrīd Austrālijā ir vasara, kas pretēji iepriekšējos gados pieredzētajam sausumam ir neierasti lietaina un mitra. Pērn šajā laikā Austrālijā turpināja plosīties krūmāju ugunsgrēki.

Austrālijas klimatu šobrīd nosaka La Ninja – tā ir Klusā okeāna austrumiem raksturīga parādība, kad iestājas neierasti auksti laika apstākļi. Tā ir pretēja El Ninjo.

La Ninjas laikā no Amerikas rietumiem nākoši vēji novirza okeānu virsējo siltā ūdens zonu atklājot tūkstošiem kilometru garu aukstā virsējā ūdens joslu. Šajā periodā Indoķīnā, Indijā un Austrālijā tiek novēroti spēcīgi musonu lieti. Karību jūras baseina valstis, bet ASV šajā pašā laikā cieš no sausuma un vētrām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!