Foto: Reuters/Scanpix

Dramatiski kadri, kā cilvēki no sabombardētas ēkas drupām glābj bērnus, uzņemti pēc otrdien notikuša valdības spēku gaisa uzlidojuma kādam Damaskas dzīvojamajam rajonam.

Aculiecinieki stāsta, ka bumbas Dumas rajonā mestas no armijas helikopteriem. Pēc uzlidojuma vīrieši izveidojuši dzīvo ķēdi, lai no drupām ātri izceltu bailēs raudošos bērnus, raksta laikraksts "Daily Mail". Daudzi cietušie bijuši basām kājām un sprādzienā saplēstām drēbēm.

Uzbrukums, kurā vairāki cilvēki gājuši bojā, notika dienā, kad no kara plosītās Sīrijas Dānijas kuģī izvesta pirmā ķīmisko ieroču krava.

Sīrijas režīmam piederošo kaujas vielu izvešana ir daļa no ANO atbalstītā plāna valsts ķīmiskajai atbruņošanai. Bīstamo bruņojumu bija paredzēts izvest līdz 2013. gada beigām, tomēr tas netika izdarīts, jo Sīrijas valdība nespēja garantēt bruņojuma drošu nogādāšanu līdz ostai.

Atbruņošanas plāns paredz, ka ķīmiskās kaujas vielas Latākijas ostā jāsavāc Dānijas un Norvēģijas kravas kuģiem, kas tās tālāk nogādās Itālijā pārkraušanai ASV kuģī. Pēc tam vielas, speciāli izveidotā titāna tvertnē, līdz 2014. gada vidum paredzēts iznīcināt uz amerikāņu kuģa starptautiskajos ūdeņos.

Ķīmisko bruņojumu no 12 noliktavām Vidusjūras ostā Latākijā nogādā ar Krievijas bruņotajām kravas automašīnām, kuras izseko ASV satelīti un Ķīnas novērošanas kameras.

Sīrijas ķīmiskās atbruņošanas plāns izstrādāts pēc tam, kad Krievija un ASV vienojās par Damaskas ķīmiskā bruņojuma iznīcināšanu pēc 21. augustā Sīrijas galvaspilsētā notikuša ar zarīnu pildītu raķešu uzbrukuma, kurā gāja bojā simtiem cilvēku.

ASV un citas rietumvalstis uzbrukumā vaino prezidenta Bašara al Asada spēkus, kuriem vienīgajiem valstī bijušas tehniskas iespējas šāda uzbrukuma īstenošanai. Tikmēr Damaska savu vainu noliedz, tās pusē nostājas arī senā sabiedrotā Maskava.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 126 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!