Foto: AP/Scanpix/LETA

Tiesa Kanādā piektdien pieprasīja demonstrantiem, kuri bloķē tiltu "Ambassador" uz ASV un Kanādas robežas, nekavējoties to atstāt.

"Ir izdots izpildraksts. Tiesnesis nolēma, ka protestētājiem jādodas prom līdz pulksten 19 [piektdien] (pulksten 2 sestdien pēc Latvijas laika)," tviterī paziņoja Ontārio provinces Vindzoras pilsētas mērs Drū Dilkenss.

Tā sauktās "Brīvības kollonas" protestētāji no nedēļas sākuma bloķē tiltu "Ambassador", kas savieno Vindzoru ar ASV pilsētu Detroitu, traucējot autodaļu un citu produktu piegādes.

Demonstrācijas Kanādā sākās janvāra beigās kā protesta akcija pret valdības lēmumu obligāto vakcināciju attiecināt uz kravas automašīnu vadītājiem, kas veic pārrobežu pārvadājumus, bet tās strauji pārauga plašākā kustībā pret Covid-19 ierobežojumiem un premjerministra Džastina Trudo valdību.

Varas iestādes pastiprina spiedienu uz protestiem, kas paralizējuši galvaspilsētu Otavu, liekot noteikt ārkārtējo stāvokli Ontārio provincē. Šie protesti arī izprovocējuši līdzīgas demonstrācijas Francijā, Jaunzēlandē un citās valstīs.

ASV prezidents Džo Baidens vairākkārt ir paudis savas "bažas" Trudo, sakot, ka tilta "Ambassador" un divu citu robežpunktu blokāde nopietni ietekmē ASV uzņēmumu darbību.

Minēto tiltu izmanto vairāk nekā 40 000 cilvēku dienā, kā arī kravas automašīnas, kuras pārvadā preces vidēji 323 miljonu ASV dolāru vērtībā, kas atbilst apmēram ceturtdaļai no Kanādas-ASV tirdzniecības apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!