Foto: AFP/Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas Tautas atbrīvošanas armijas vajadzībām Taklamakanas tuksnesī uzbūvēti mērķi ASV karakuģu formās, ziņo ASV Jūras spēku institūta interneta vietne.

Mērķu esamību privāto satelītu operātājkompānijas "Maxar" uzņemtajos attēlos konstatējusi analītikas kompānija "AllSource Analysis", kas specializējas militārā novērošanā.

Militārā treniņu zona atrodoties netālu no vietas, kur Ķīna pirms apmēram astoņiem gadiem izmēģinājusi izmantošanai pret kuģiem paredzētās ballistiskās raķetes "DF-21D", raksta medijs. Iepretim Irānas reiz uzbūvētajam ASV bāzeskuģa maketam, dažādas pazīmes liecina, ka Ķīnas poligons ir sarežģītāks un tehnoloģiski attīstītāks dažādu taktiku apgūšanai.

Piemēram, kāds 75 metrus garš un sešus metrus plats kuģa makets ir pārvietojams pa īpaši šim nolūkam izbūvētu sliežu ceļu, bet citi aprīkoti ar mastiem, kas, iespējams izmantojami mērījumu veikšanai vai apjoma veidošanai radariem. lēš medijs.

Īpašu uzmanību ASV Jūras spēku institūtā izpelnījies mērķis, kura forma gandrīz pilnībā sakrīt ar "Ford" klases lidmašīnu bāzeskuģa formu, taču citi mērķi atgādina arī iznīcinātājkuģus. Fakts, ka ne uz mērķiem, ne to tuvumā nav manāmas munīcijas sprādzienu pēdas savukārt varot liecināt par to, ka tos plānots izmantot ilgstoši, lēš "AllSource Analysis".

Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Foto: Priekšplānā "Ford " klases ASV bāzeskuģis "USS Gerald R. Ford" bet fonā "Nimitz" klases bāzeskuģis "USS Harry S. Truman".

Šādu mērķu uzbūvēšana savukārt norāda uz Ķīnas koncentrēšanos uz armijas spēju palielināšanu karakuģu, īpaši – amerikāņu karakuģu – iznīcināšanā vai savu atturēšanas spēju audzēšanā attiecībā pret ASV flotes izmantošanu Klusajā okeānā.

Vēsturisko satelītattēlu izpēte ļāvusi gūt ieskatu poligona tapšanas vēsturē. Piemēram, pirmā bāzeskuģim līdzīgā būve šajā vietā izbūvēta 2019. gada pavasarī, vairākkārt pārbūvēta un visbeidzot 2019. gada decembrī nojaukta. No jauna to sākts būvēt atkal šī gada septembra beigās un tā pabeigta oktobra sākumā.

Institūtā atzīmē, ka jau 2003. gadā Gobi tuksnesī izbūvēta bāzeskuģa izmēra dzelzsbetona platforma, kura pēc kārtējām mācībām un ieroču izmēģinājumiem tiek regulāri atjaunota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!