Foto: AFP/Scanpix/LETA

Āfrikā apdzīvotākās valsts Nigērijas Rīsu audzētāju asociācija (RIFAN) pompozā prezidenta atbalstītā kampaņā sola likvidēt pārtikas krīzi, vēsta "Africa News". Vēl pērn ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija cēla trauksmi par pārtikas trūkumu, kā dēļ Nigērijā bada apstākļi draudot vairāk nekā 12 miljoniem cilvēku.

Kampaņa atklāta ar rīsu maisu piramīdu būvniecību, liecina aģentūru fotogrāfijas. Nigērijas galvaspilsētā Abudžā kādā stadionā pagājušajā nedēļā uzceltas kopumā 15 rīsu maisu piramīdas. Būvniecībā kopumā izmantoti miljons rīsu maisi jeb aptuveni 66 666 maisi katrai piramīdai. Šos rīsus izaudzējusi RIFAN, kas cieši sadarbojas ar Nigērijas Centrālo banku un valstī vadošā politiskā bloka "Visu progresīvo kongresu" (APC).

RIFAN pārstāvji apgalvo, ka pateicoties federālās valdības programmām valstī tagad gadā tiek izaudzēti 7,5 miljoni tonnu rīsu, kas ir aptuveni divkārt vairāk nekā 2015. gadā, kad valstī netika nodrošināta šī pamatēdiena pašpietiekamība. Līdz ar to rīsu tagad pietiekot visas valsts apgādāšanai, turklāt daļa jau tiekot eksportēta.

Savdabīgo piramīdu būvniecību, lielās vadošo politiķu ģīmetnes pie tām un paša prezidenta Muhammada Buhari dalību kampaņas atklāšanā plaši kritizējusi opozīcija, norādot, ka piramīdas ir tikai teātris, lai slēptu patieso situāciju samilzušajā pārtikas krīzē. Zinātāji pat norāda, ka piramīdu būvniecībai rīsi piepirkti Kamerūnā, Nigērā, Beninā un Togo, raksta "The Guardian". Kritiķi atminas, ka 2018. gadā APC kādā dienvidu štatā jau būvēja rīsu maisu piramīdas, kuras vēlāk izrādījās smilšu maisu un koka konstrukciju būves, atzīmē medijs.

Kāds medija uzrunāts lauksaimniecības uzņēmuma "Green Sahara Farms" pārstāvis savukārt atzīmējis, ka kampaņas būtība pati par sevi ir aplama, jo pārtikas pietiekamību 200 miljoniem cilvēku nevarot atrisināt ar 15 rīsu piramīdām galvaspilsētā, bet šādām piramīdām vajadzētu būt itin visā valstī. "Paskatieties uz izmaksām, lai šos rīsus savestu Abudžā! Pārtikas drošībai ir vairāki pamatelementi – finansiālā pieejamība, fiziskā pieejamība, uzturvērtība un citi (..). Rīsu audzēšanas uzlabojumi [Nigērijā] ir, bet tie ir neefektīvi un nekonkurētspējīgi," viņš kritizējis vietējās produkcijas nespēju konkurēt ar nelegāli ievesto.

Kritiķi cita starpā norāda, ka rīsu pieejamība un cena valstī nekritīsies, jo tam nav nepieciešamo priekšnoteikumu – infrastruktūras un zināšanu. "Statista" apkopotie dati liecina, ka valstī pēdējos gados aptuveni piektajai daļai jeb vairāk nekā 20% cilvēku ir problēmas nodrošināt sevi ar pietiekamu daudzumu pārtikas, savukārt līdz pat 70% valsts iedzīvotāju kādreiz ir pieredzējuši pārtikas nepietiekamību.

Nigērija ir iedzīvotāju skaita ziņā lielākā Āfrikas valsts, kurā dzīvo vairāk nekā 200 dažādu tautu, no kurām trīs veido vairāk nekā 60% no iedzīvotāju kopskaita. Atbilstoši "Worldometers" apkopotajiem datiem valstī patlaban mīt 214,5 miljoni iedzīvotāju. Tajā ir daudz derīgo izrakteņu, kā arī tā ir lielākā naftas ieguvēja Āfrikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!