Foto: AFP/Scanpix/LETA

Grieķijas Samas salā pirmdien, 20. septembrī, uz pirmo Eiropas Savienības (ES) būvēto migrantu nometni pārvesti pirmie patvēruma pieteicēji, liecina preses aģentūru fotogrāfu uzņemtie attēli.

Eiropas Savienība centralizēti plānojusi un finansējusi kopumā piecas jauna tipa migrantu nometnes Grieķijas salās Egejas jūrā, kurās iepriekšējpos gados no tuvīnās Turcijas krastiem, ieradušies desmitiem tūkstoši migrantu. Jaunās nometnes no agrīnajām telšu un konteineru pilsētiņām, kuras tapa drīz pēc tā dēvētās migrantu krīzes sākuma 2015. gada vasarā, atšķirsies ar augstāku tajās nodrošināto ērtību līmeni, bet vienlaikus ir nomaļākas un fiziski norobežotākas, reaģējot uz vietējo iedzīvotāju neapmierinātību.

Piecās nometnēs, kuru izveidošanai ES kopumā atvēlējusi 276 miljonus eiro, iekļūšana un izkļūšana paredzēta vienīgi no pulksten 8 rītā līdz pulksten 8 vakarā. Iekļūšanu regulē turniketi jeb krustveida griežamie šķēršļi, magnētiski slēdzami vārti un rentgena aparatūra, turklāt vārtu sargi visiem ienākošajiem prasīs uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī pirkstu nospiedumu. Nometni viscaur ieskauj dubults dzeloņdrāšu žogs. Tie, kuri noteiktā laikā neatgriežas nometnē, varēs tikt disciplināri sodīti, piemēram, ar izkļūšanas liegumu noteiktu laika periodu.

Līdz ar augstāku drošību gan pašiem migrantiem, gan Grieķijas salu pastāvīgajiem iedzīvotājiem jaunā tipa nometinājuma vietās migrantiem pieejami arī jaunas ērtības – tualetes, tekošs ūdens, gaisa kondicionieri un bezvadu internets. Turklāt katra nometne sadalīta zonās, kurās ir ēdnīcas, sporta zonas, bērnu spēļu laukumi un kopējās virtuves. Īpaša, Grieķijas policijas un privātas apsardzes firmas apsargāta zona izveidota nepilngadīgajiem, kuri ES nonākuši bez pieaugušajiem.

Šādas nometnes vienlaikus pauž pienācīgu cieņu tiem, kuri meklē starptautisku patvērumu, kā arī varasiestādēm ļauj ciešāk kontrolēt migrantus, kuru patvēruma pieteikums ir atraidīts, atzīmējis Grieķijas migrācijas ministrs Notiss Mitarači. Medijs atzīmē, ka nometnes ir kompromiss līdzšinējām nometnēm, kurās nereti smirdējis un dzīvojušas žurkas un Grieķijas salu iedzīvotāju vairākuma vēlmi migrantus ievietot pilnībā slēgtās nometnēs.

Samā jaunatklātā nometne ir 15 minūšu brauciena attālumā no Vatu pilsētas. Nometne, kas paredzēta 3000 patvēruma pieteicēju, pagaidām būs samērā tukša, jo šovasar daudzi līdz šim salā dzīvojušie imigranti pārcēlušies vai pārcelti citviet. Līdzīgas nometnes drīzumā tiks atvērtas Lesbas, Kosas, Leras un Hijas salās, kuras arī kopš 2015. gada uzņēmušas lielu skaitu migrantu, kuri mīt visdažādākā tipa pašu, varasiestāžu un nevalstisko organizāciju veidotās nometnēs.

Jaunās nometnes tiek uztvertas arī kā paraugmodeļi nometinājuma vietām, kādas turpmāk Eiropas Savienība varētu veidot, lai centralizēti pieņemtu patvēruma pieteicējus blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!