Vairāki simti migrantu no Grieķijas iekļuvuši Maķedonijā, jo tās robežu šķērsojuši pār upi, pirmdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Maķedonijas policija robežpārkāpējus ir aizturējusi.

"Maķedonijas robeža ir norobežota ar stieplēm un dzeloņdrātīm. Taču ir vietas, kur tas nav izdarīts, piemēram, upes, kas netikušas norobežotas, jo tās pašas par sevi ir šķērslis," sacījis "Sky News" korespondents Ians Vuds.

Kā vēsta raidsabiedrība, neilgi pēc upes šķēršošanas, migrantus apturējusi policija, kā arī armija. Robežpārkāpēji nonāks atpakaļ Grieķijā. Aizturēti arī 30 žurnālisti, kas bijuši kopā ar migrantiem, vēsta "Sky News".

Jau ziņots, ka nedēļas laikā tiks ievērojami samazināts imigrantu skaits pārpildītajā Idomeni nometnē pie Grieķijas-Maķedonijas robežas, sestdien paziņoja Grieķijas aizsardzības ministrs Dimitris Vitss.

Paštaisītajā nometnē pie robežas ar Maķedoniju iestrēguši aptuveni 12 000 imigrantu, kopš Maķedonija un citas valstis uz migrantu Balkānu ceļa slēdza savas robežas.

Aptuveni 1000 imigrantu ar autobusiem jau devušies uz patvēruma vietām Atēnās un citviet valstīs, paziņoja Vitss.

Nometne sākotnēji bija paredzēta ne vairāk kā 2000 cilvēku un apstākļi tajā pēdējās nedēļās līdz ar cilvēku pieplūdumu krasi pasliktinājušies. Aktīvistu grupas brīdina, ka aukstā, dubļainā un nehigiēniskā nometne var kļūt par humānās katastrofas vietu.

Pēc Vitsa teiktā, nākamās nedēļas beigās Grieķijā būs pietiekami daudz apmešanās centru 50 000 imigrantu izvietošanai.

Šogad Eiropā ieradušies 130 000 nelegālo imigrantu, bet pērn - 1,2 miljoni.

Lielākā nelegālo imigrantu daļa necenšas palikt pirmajās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kuras viņi sasniedz, - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Tā kā Maķedonija noteikusi stingrus ierobežojumus nelegālo imigrantu skaitam, ko tā ielaiž savā teritorijā, Grieķijas ziemeļos pie robežas šobrīd iestrēguši 13 000 nelegālo ieceļotāju.

Grieķijā no Turcijas pāri jūrai kuģos un laivās katru dienu ierodas vidēji 2000 jaunu nelegālo imigrantu.

Tikmēr NATO paziņojusi, ka tā paplašina operāciju pret cilvēku kontrabandistiem Egejas jūrā Grieķijas un Turcijas ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!