Ungārijas premjers, kura vadītā partija "Fidez" uzsākusi vērienīgu pret filantropu Džordžu Sorosu un Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru vērstu kampaņu, izrādījis "pretimnākšanas pazīmes", trešdien Strasbūrā žurnālistiem atklāja "Eiropas Tautas partijas" (EPP) līderis Manfrēds Vēbers.

EPP ir lielākā politiskā frakcija Eiropas Parlamentā (EP) un līdz ar to arī Eiropas ietekmīgākais politiskais spēks. "Fidez" ir EPP biedrs kopš 2000. gada, un ieņem 11 no EPP 217 krēsliem Eiropas Parlamentā. Savukārt Junkers, pret kuru Orbāna partija vēršas, 2014. gadā par EK prezidentu tika virzīts tieši no EPP rindām un apstiprināts pārliecinošā EP balsojumā. Tiesa, "Fidez" iestājās pret viņu.

Par spīti Orbāna retorikai, kurš nereti apgalvojis, ka Eiropas Komisiju neviens neievēl, Junkera pārstāvētais Luksemburgas lielākais politiskais spēks Kristīgi sociālistiskā tautas partija 2009. gadā saņēma 37.1% Luksemburgas vēlētāju atbalstu. Savukārt 2014. gadā, kad EPP izvirzīja viņu EK prezidenta amatam, viņa kandidatūru atbalstīja 26 dalībvalstis un amatā ar balsojumu apstiprināja 422 no 729 eiroparlamentāriešiem no dažādām ES dalībvalstīm.

Līdz ar to Orbāna mērķtiecīgā vēršanās pret Junkeru un Eiropas Komisiju kopumā, kā arī Sorosu, apsūdzot viņus imigrācijas veicināšanā Eiropā, izsaukusi sašutumu no kopumā 13 EPP biedriem, dažādu valstu politiskajām partijām. Rezultātā marta sākuma EPP līderis Manfrēds Vēbers pieprasīja Orbānam tūlītēji pārtraukt nomelnošanas kampaņu, kā arī atvainoties par to vai arī "Fidez" varētu tikt izslēgta no EPP.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Orbāns tūlītēji norādījis, ka "Fidez" vēlas palikt EPP. Līdz šim gan atvainošanās nav notikusi, un Vēbers 12. martā devās uz Budapeštu, lai vēlreiz pieprasītu pret ES vērstas kampaņas tūlītēju pārtraukšanu, atvainošanos, ņemot vērā, ka šī kampaņa radījusi problēmas vēlēšanu cīņā trīs citu EPP biedriem no Beļģijas, Spānijas un Somijas, kā arī zinātniskās darbības neierobežošanu, vēršoties pret Džordža Sorosa finansēto Centrāleiropas Universitāti (CEU).

Vēbers norādīja, ka pieprasījis Orbānam un "Fidez" izpildīt šīs konkrētās prasības līdz 20. martam. "Par to nav plānotas nekāds pārrunas, viņam jāpasaka, vai viņš to pieņem vai nepieņem," uzsvēra Vēbers, "pēc gandrīz divus stundu tikšanās ar Orbānu varu teikt, ka redzēju signālus par gatavību strādāt pie šiem punktiem. Bet es neticu vārdiem, es gribu redzēt pierādījumus, tāpēc redzēsim, kas notiks nākamajās dienās."

Savukārt soctīklos parādījušies attēli, kas liecina, ka "Fidez", ņemot vērā Vēbera ierašanos, likusi aizkrāsot pret Junkeru un Sorosu vērstos plakātus. Ar gaiši zilu krāsu gan pārklāti plakāti tikai gar tām ielām, kuras no lidostas ved uz Budapeštas centru. Turklāt aizkrāsoti tie plakāti, kuri redzami, braucot centra virzienā, bet ne otrā.

Aizpildi anketu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!