Foto: AP/Scanpix/LETA

Dienu pēc Hersonas atbrīvošanas, pilsētā ieradās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informē medijs BBC.

Zelenskis pateicās karavīriem, kas bija sapulcējušies pilsētā, sakot, ka Ukraina "virzās uz priekšu" un ir gatava panākt mieru.


Hersonas zaudējums, kura tika okupēta iebrukuma sākumā, Krievijai ir liels zaudējums. Maskava to bija pasludinājusi par nelikumīgi ieņemtā Hersonas apgabala administratīvo centru.

Hersonas pilsēta tika okupēta martā, tad šis reģions bija viens no četriem, kas tika nelikumīgi anektēts pēc Maskavas rīkotiem referendumiem septembrī.

Kādā ceremonijā Maskavā Krievijas prezidents Vladimirs Putins sacīja, ka Luhanskas, Doneckas, Zaporižjas un Hersonas aneksija esot "neapspriežama". Tomēr nākamo nedēļu laikā Ukraina sāka gūt panākumus valsts dienvidos, virzoties gar Dņepras upi tuvāk Hersonai un pakļaujot Krievijas spēkus pieaugošam spiedienam. Krievijas spēki atkāpās un 11.novembrī pilsētā ienāca Ukrainas karaspēks.

Vietējie tika manīti svinam, tika novērotas atkal-satikšanās ar mīļajiem, kuri nebija redzēti mēnešiem ilgi. Noskaņa pilsētā bija ne tikai priecīga un atvieglota, bet arī satraukta un baiļpilna par to, kas varētu notikt tālāk, vēsta BBC.

Savā vizītē pirmdien Zelenskis paziņoja karaspēkam, ka Kijiva ir "gatava mieram, mieram visā Ukrainā". Viņš pateicās NATO un citiem sabiedrotajiem par atbalstu karā pret agresoru, piebilstot, ka artilērijas raķešu sistēmas HIMARS no ASV ir sniegušas lielu devumu Kijivas kaujas spējām.

Prezidents uzrunāja pūli, kas bija sapulcējies Hersonas cntrālajā laukumā, no kuriem daudzi pacēla Ukrainas karogus vai nēsāja tos uz pleciem. Ukrainas prezidents teica, ka viņš ir "patiesi laimīgs" par atbrīvošanu, tāpat kā Ukrainas iedzīvotāji.

Vaicāts, kurp varētu doties Ukrainas spēki, viņš sacīja: " Ne uz Maskavu...Mūs neinteresē citas valsts teritorijas."

Prezidents iepriekš ziņoja, ka Krievijas spēkiem atkāpjoties, izmeklētāji ir atklājuši vairāk nekā 400 kara noziegumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!