Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piektdien, 6. septembrī, 95 gadu vecumā mūžībā devās Zimbabves neatkarības ikona un vēlāk autoritārais un kritizētais līderis Roberts Mugabe. Apkopojam fotogrāfijas ar afrikāņu politiķi laiku lokos.

Bijušais prezidents, kurš pēc 37 gadiem pie varas prezidenta amatu zaudēja pēc tautas protestiem un armijas iejaukšanās 2017. gadā, kopš aprīļa ārstējies Singapūrā.

Mugabe dzimis 1924. gada 21. februārī tolaik balto mazākuma pārvaldītajā britu kolonijā Rodēzijā. Par valdības kritizēšanu Mugabe vairāk nekā 10 gadus pavadīja aiz restēm. 1965. gadā Rodēzijas valdība vienpusēji pasludināja neatkarību no Lielbritānijas.

Atrodoties cietumā, 1973. gadā Mugabe tika izvēlēts par melno nacionālistu kustības Zimbabves Āfrikas Nacionālās savienības (ZANU) līderi. Pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma Mugabe devās uz Mozambiku, no kurienes vadīja partizānu karu pret Rodēziju.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kara un politisko pārrunu rezultātā balto minoritātes valdība zaudēja varu un tika nodibināta Zimbabve. Pirmajās īstajās vēlēšanās 1980. gadā Mugabes neatkarības kustība guva pārliecinošu uzvaru.

Mugabes vadībā jaunā valsts sākotnēji plauka, tika uzlabotas melnādaino iespējas piekļūt medicīniskajai aprūpei un izglītībai, taču vēlāk ekonomika sāka stagnēt. Mugabe ieviesa katastrofālu zemes reformu, kas valsti noveda pie hiperinflācijas, izolācijas un politiskā haosa.

Mugabes un viņa partijas vara nu balstījās represijās un terorā. 2000. gadā viņš konfiscēja balto fermeru zemes, bet 2008. gadā oponentu apspiešanai pirms vēlēšanām izmantoja vardarbību.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mugabe slavens ar savu paziņojumu, ka tikai Dievs var atcelt viņu no prezidenta amata.

Valsts ekonomiskā sabrukuma dēļ 2009. gadā Mugabe bija spiests piekrist varas pārdalei, ļaujot premjera amatā nokļūt savam sāncensim Morganam Cvangirai.

2017. gadā, rodoties bažām, ka Mugabe par pēcteci amatā gatavo savu otro sievu – 40 gadus par sevi jaunāko Greisu, prezidentam iepriekš lojālā un sabiedrotā armija piespieda viņu no amata atkāpties.

Foto: AP/Scanpix/LETA

2018. gadā Zimbabves prezidenta amatā tika inaugurēts iepriekš Mugabes atceltais viceprezidents Emersons Mnangagva.

Drīz pēc gāšanas Roberts Mugabe oficiāli paziņoja, ka savas dienas vadīs nododoties senam hobijam - zemkopībai. Taču jau 2018. gadā paziņoja par atgriešanos politikā, dibinot jaunu partiju "Jaunā patriotiskā fronte".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!