Foto: Reuters/Scanpix
Kāds zvejnieks upē Brazīlijā atradis lielu fragmentu no kosmiskās raķetes, ar kuru pagājušajā gadā izplatījumā nogādāts Eiropas lielākais satelīts, vēsta raidsabiedrība BBC.

73 gadus vecais Manuels Alvess Santoss automašīnas izmēra atlūzu, kas bijusi aizķērusies aiz viņa tīkla, sestdien atradis kādā upē Salinopolisas rajonā. Viņš stāsta, ka varasiestādes viņam sākumā nav ticējušas.

Uz fragmenta ir redzams Lielbritānijas Kosmosa aģentūras un Eiropas satelītu kompānijas "Arianespace" logo. Lielbritānijas Kosmosa aģentūra apstiprina, ka atlūza ir no raķetes, ar kuru pagājušā gada jūlijā no Gviānas kosmodroma orbītā nogādāts Eiropas lielākais telekomunikāciju satelīts.

Iespējams, ka raķetes fragments iekritis Atlantijas okeānā un tad pa ūdeni iepeldējis iekšzemē, lēš britu aģentūra. Palaistais satelīts "Alphasat" tiek raksturots kā Eiropas sarežģītākais Zemes mākslīgais pavadonis.

Varasiestādes sākumā nav reaģējušas uz vietējo iedzīvotāju zvaniem par dīvaino atradumu. Amatpersonas ieinteresējušās tikai tad, kad par atlūzu jau ziņoja mediji. Iedzīvotāji brīdināti informēt par jebkuriem slimību simptomiem, tomēr glābēji neuzskata, ka raķetes fragments varētu būt radioaktīvs.

Atlūzas izcelšanai no ūdens bijuši nepieciešami 10 cilvēki. Vietējās amatpersonas lūgšot Lielbritānijas Kosmosa aģentūrai raķetes fragmentu savākt.

Video: "Alphasat" palaišana 2013. gada 25. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!