Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francija apturējusi attīstības atbalstu Mali, jo pastāv pamats uzskatīt, ka Mali hunta nolīgusi algotņus no Krievijas paramilitārā grupējuma "Vagner", ceturtdien paziņojusi Francijas Ārlietu ministrija.

"Ņemot vērā Mali huntas attieksmi (..), mēs esam apturējuši attīstības atbalstu Mali," paziņoja avots Francijas Ārlietu ministrijā.

Taču Francija turpinās sniegt humāno palīdzību un finansiālo atbalstu pilsoniskās sabiedrības organizācijām Mali, atklāja avots.

Attiecībām pasliktinoties starp Parīzi un huntu, kas varu Mali sagrāba 2020.gada augustā, Francija februārī sāka savu karavīru izvešanu, ko pabeidza augustā.

Francijas bruņotie spēki teju desmitgadi atbalstīja Mali cīņā pret nemierniekiem, tomēr Francijas prezidents Emanuels Makrons nolēma izvest karaspēku, kad pēc Mali notikušā apvērsuma radās spriedze Parīzes un Mali militārās huntas attiecībās.

Mali hunta ir novērsusies no Francijas un veido ciešākas attiecības ar Krieviju, bet noliedz, ka būtu nolīgusi "Vagner" algotņus.

Labdarības organizācijas paudušas bažas, ka attīstības atbalsta apturēšanai var būt postošas sekas, ņemot vērā, ka Mali palīdzība nepieciešama vairāk nekā 35% iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!