Foto: AFP/Scanpix

Ārkārtīgi bīstama operācija drīzumā sāksies 2011. gada zemestrīcē un cunami cietušajā Fukušimas AES Japānā – inženieri no cietušajām reaktora ēkām sāks izņemt pirmos no vairāk nekā 1000 kodoldegvielas stieņiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis ir svarīgs, bet ļoti riskants solis AES stabilizācijā pēc avārijas.  Stieņi pašlaik nestabilā stāvoklī atrodas 4. bloka uzglabāšanas baseinā, kas smagi cietis avārijas laikā notikušajā sprādzienā.

Kodoldegvielas stieņu pārvietošana drošībā ir viens no svarīgākajiem darbiem, bet tos sākt iespējams tikai pēc mēnešiem ilgas plānošanas un gatavošanās.

"Tas būs ļoti sarežģīti, bet tas notiks," raidsabiedrībai BBC raksturoja kāda amatpersona.

Degvielas stieņi ir četrus metrus garas caurules ar urāna degvielas granulām. Pastāv bažas, ka avārijas laikā daži no tiem varētu būt bojāti. 2011. gada zemestrīces izraisītais cunami vilnis bojāja AES iekārtas un trīs reaktori daļēji sakusa.

Sagadīšanās pēc 4. blokā notika apkope un visi degvielas stieņi bija noglabāti, tomēr blakus reaktora kušanas dēļ uzkrājās ūdeņradis, kas izraisīja eksploziju 4. blokā.

Pastāvot bažām, ka sprādzienā ir bojāts stieņu uzglabāšanas baseins, varasiestādes izmisumā ar helikopteriem un ugunsdzēsības šļūtenē rūpējās, lai baseins būtu piepildīts ar ūdeni.

Kodoldrošības pamatprincips ir glabāt degvielu zem ūdens, jo saskarē ar gaisu stieņi var pārkarst un radīt noplūdi, skaidro BBC.

Stieņus kopā pa 22 no baseina izcels ar ūdeni pildītās mucās. Šim nolūkam ēkā uzstādīts jauns celtnis, jo oriģinālais ir bojāts sprādzienā. Katras partija izcelšana varētu ilgt 7 -10 dienas.

Operācijas bīstamība slēpjas iespējamībā, ka stieņi var būt bojāti un mucas zaudējušas hermētiskumu, kas var izraisīt radiācijas noplūdi un degvielas saskaršanos ar gaisu. Inženieri briesmas cer novērst ar dažādiem drošības pasākumiem.

Izceltos stieņus pārvietos uz jaunu baseinu ar dzesēšanas sistēmu. Katru stieni pārbaudīs, vai tam ir kādi bojājumi. Līdzšinējie novērojumi ar kamerām liecina, ka stieņi varētu būt labā stāvoklī, tomēr pilnīga aina atklāsies, kad tie tiks izcelti.

Ja operācija noritēs veiksmīgi, nākamais uzdevums būs ķerties pie 1., 2. un 3. reaktora blokiem, kuru temperatūru beidzot ir izdevies stabilizēt.

Tikmēr katastrofā cietušajā objektā regulāri tiek atklātas radioaktīva dzesēšanas ūdens noplūdes. 

2011. gada zemestrīce un cunami bojāja Fukušimas AES dzesēšanas sistēmu, kas izraisīja trīs reaktoru kušanu. Bojāto reaktoru dzesēšanai tagad tiek sūknēts liels ūdens daudzums, veidojot lielus radioaktīva ūdens krājumus.

Septembrī Japānas valdība paziņoja, ka ieguldīs simtiem miljonu dolāru vērienīgā plānā sasaldēt zemi ap AES, lai novērstu radioaktīvā ūdens noplūšanu gruntsūdeņos un okeānā.

2011. gada zemestrīcē un cunami gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.
Japānu uzreiz pēc postošā cunami un divus gadus vēlāk fotogrāfijās var apskatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!