Foto: EPA/Scanpix/LETA
Varšavā un Berlīnē nedēļas nogalē notika LGBT kopienas solidaritātes un atbalsta gājieni pret pieaugošo naida runu un neseniem vardarbības gadījumiem pret seksuālo minoritāšu pārstāvjiem Polijā, vēsta "Euronews".

Problēma ar neiecietību pret lesbiešu, geju, biseksuāļi un transpersonu (LGBT) kopienu Polijā pēdējā laikā plašāk izskanēja pēc 20. jūlijā poļu austrumu pilsētā Bjalistokā pirmo reizi notikušā praida.

Gājiena dalībniekiem, tostarp sievietēm, uzbruka agresīvi vīrieši, tika izkliegti homofobiski saukļi. Uzbrucēji, starp kuriem arī personas futbola klubu kreklos, lika lietā pudeles, akmeņus un pirotehniku. Policija par vardarbību aizturējusi 25 cilvēkus, ziņoja aģentūra "Reuters".

Pērn vīriešu grupas uzbruka vienlīdzības gājiena dalībniekiem Ļubļinā, un policijai viņu izklīdināšanai bija jāliek lietā asaru gāze.

"No LGBT brīvā zona" un "geju medības"

Atmosfēras nokaitēšanā savu artavu piedeva arī viens no Polijas vadošajiem laikrakstiem "Gazeta Polska", kopā ar iknedēļas pielikuma pagājušās nedēļas numuru izplatot uzlīmi ar pārsvītrotu varavīksnes karogu un uzrakstu "No LGBT brīva zona".

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uzlīme izpelnījās plašu sašutumu un kritiku. Tiesa pēc LGBT aktīvistu iesnieguma aizliedza uzlīmes tirdzniecību, ziņo raidsabiedrība BBC.

Konservatīvā "Gazeta Polska" atbalsta nacionāli konservatīvo Polijas valdošo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS).

Tikmēr nacionālistu grupas un futbola huligāni interneta kopienās aģitē pret LGBT un aicina pulcēties uz tā sauktajām "geju medībām", raksta "The Irish Times".

25. jūlijā Vroclavā uzbrucēji salauza degunu heteroseksuālam žurnālistam, kurš publiski izteicās pret homofobiskiem grafiti. Agrāk tajā pašā nedēļā Polijā piekauts modes dizainers, kuru uzbrucēji kļūdaini uzskatīja par geju, norāda medijs.

PiS par tradicionālām vērtībām

LGBT tiesību jautājums Polijā īpaši aktivizējies pirms oktobrī gaidāmajām vispārējām vēlēšanām. Kampaņas ietvaros PiS LGBT aktivitātes izceļ kā draudu tradicionālajām poļu vērtībām, norāda "Reuters".

Pirms Eiropas parlamenta vēlēšanām PiS līderis Jaroslavs Kačinskis mudināja poļus balsot par "vienīgo partiju, kas dod 100% garantiju, ka mūsu vērtības tiks aizsargātas".

Savukārt LGBT tiesības ir ārzemju vērtības, uzsvēra Kačinskis. "Tās ir drauds poļu identitātei, mūsu nācijai, tās eksistencei," Kačinski citē "The Guardian".

Daži novērotāji te saskata paralēles ar partijas 2015. gada kampaņu, kad PiS galvenais temats bija pretimigrantu retorika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!