Foto: AP/Scanpix

Vides aizstāvju organizācijas "Greenpeace" aktīvisti otrdien uzrāpās uz Polijas Vides ministrijas jumta, protestējot pret plānoto koku izciršanu Belovežas gāršā, vēsta Polijas Radio.

Uz ministrijas jumta aktīvisti izritināja transparentu, uz kura bija rakstīts: "Viss mežs ir nacionālais parks."

"Greenpeace" arī vērsās pie Polijas premjerministres Beātas Šidlo un valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) priekšsēdētāja Jaroslava Kačiņska.

"Šis ir pēdējais brīdis, lai glābtu mežu un novērstu Polijas valdības apkaunojumu starptautiskajā arēnā," otrdien paziņoja "Greenpeace" Polijas nodaļas direktors Roberts Ciglickis.

Viņš uzsvēra, ka organizācijas vēstules un rekomendācijas valdība esot "ignorējusi".

Ciglickis aicināja īstenot aviokatastrofā bojāgājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska ierosināto plānu, kas paredzēja, ka visa valsts teritorijā esošās Belovežas gāršas daļa kļūtu par Nacionālo parku un tikai nelielā tā daļā būtu atļaujama ekonomiskā darbība, tostarp koku ciršana.

Šobrīd tikai trešā daļa Polijas teritorijā esošās Belovežas gāršas, kas ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā, ir Nacionālā parka teritorijā, kur koku ciršanas darbi netiek paredzēti.

Ekonomikas ministrs Jans Šiško otrdien paziņoja, ka aktīvisti ir aicināti piedalīties sarunās.

Ministrs norādījis, ka gremzdgraužu izplatība liek palielināt izcērtamo mežu platības, lai "glābtu mežu".

Savukārt vides aizstāvji apgalvo, ka gremzdgraužu klātbūtne ir normāla un ka ilgtermiņā tā mežam nekaitē.

Lēmums par izciršanas paplašināšanu pieņemts situācijā, kad Polijas valsts mežu kompānija jau bija izsmēlusi gandrīz visu 2012. līdz 2021.gadam paredzēto koku ciršanas kvotu, kas ir 63 000 kubikmetru.

Valdības plāns paredz kvotu trīskāršot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!