Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvai jāizstrādā jauns, elastīgāks par līdzšinējo, bēgļu uzņemšanas un integrācijas modelis, uzsvērusi prezidente Daļa Grībauskaite.

Pēc viņas teiktā, nevar būt pat runas par to, ka šie cilvēki tiks turēti Ruklas bēgļu centrā pusgadu vai gadu, kā tas notiek šobrīd.

"Jau pirms cilvēku ierašanās dokumentiem jābūt pārbaudītiem, bet pēc ierašanās ļoti ātri, dažu dienu laikā, jāizdod vismaz pagaidu dokumenti, lai cilvēki varētu sākt strādāt, jo reālā integrācija sākas jau no pirmās dienas," viņa teikusi intervijā Lietuvas Radio.

"Esam runājuši arī ar premjeru, ka jāveido horizontāla sistēma, valdībā ir jābūt atbildīgajam, iespējams, vicekancleram, kas varētu koordinēt visu citu ministriju darbību, jo pagaidām redzam, ka vienas [ministrijas] grib darīt vienu, citas it kā atbildīgas par kaut ko citu, un faktiski pastāv teju piecu vai sešu ministriju atbildība," sacījusi prezidente.

Viņa norādījusi, ka katrai bēgļu ģimenei jādzīvo lietuviskā vidē, "lai varētu mācīties valodu, ne tikai klausīties lekcijas". Ģimenēm jāpiesaista arī brīvprātīgie un kuratori, lai integrācija patiesi notiktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!