Foto: Reuters/Scanpix

Grieķijas konservatīvās partijas "Jaunā demokrātija" rīkotā balsojumā svētdien par jauno partijas līderi tika ievēlēts ekspremjera dēls un reformu piekritējs Kiriaks Micotakis, ziņoja Grieķijas mediji.

47 gadus vecais Micotakis balsošanas otrajā kārtā sakāva 62 gadus veco bijušo parlamenta spīkeru Vangeli Meimaraki, kurš tika uzskatīts par favorītu pēc tam, kad balsošanas pirmajā kārtā decembrī bija ieguvis 11,3 procentpunktu pārsvaru.

Micotakim, kurš ieguvis ekonomisko izglītību Hārvarda Universitātē ASV, tagad būs jācīnās pret kreiso premjerministru Aleksi Cipru, kura partija SYRIZA pērn divas reizes parlamenta vēlēšanās sakāva "Jauno demokrātiju".

Balsojumā piedalījās vairāk nekā 300 tūkstoši "Jaunās demokrātijas" biedru, nododot balsis vēlēšanu iecirkņos. Lai gan partija nav paziņojusi galīgos rezultātus, Meimarakis jau ir atzinis savu sakāvi.

Meimarakim bija veicies pirmajā kārtā, bet Micotakim izdevās otrajā kārtā dabūt savā pusē tos, kas pirmajā kārtā bija balsojuši par diviem citiem kandidātiem.

Micotakis, kurš ir bijušā premjerministra un "Jaunās demokrātijas" līdera Konstantīna Micotaka dēls, atbalsta reformas un "veselo saprātu pret populismu". Viņš ir solījis padarīt šo partiju centriskāku.

"Jaunā demokrātija" bija bez vēlēta līdera kopš pērnā jūlija, kad tās vadītājs Antonis Samars pēkšņi atkāpās no amata un par partijas pagaidu līderi kļuva Meimarakis.

Jaunā partijas līdera tēvs Konstantīns Mitsotakis vadīja šo partiju no 1984. līdz 1993.gadam, bet viņa māsa Dora Bakojanne ir bijusi Atēnu mēra un Grieķijas ārlietu ministra amatos.

Micotakis ir bijis administratīvo reformu ministrs no 2013. līdz 2015.gadam un šajā amatā tika apsūdzēts pārāk centīgā darbavietu skaita samazināšanā. "Šāda politika bija jau pirms manis, es piemēroju to, cik labi spēju," Micotakis uzstāja pagājušajā nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!