Foto: AP/Scanpix

Grieķijā trešdien tika paziņots jaunās valsts valdības sastāvs, un valdošā koalīcija par savu mērķi pasludināja starptautiskā aizdevuma nosacījumu pārskatīšanu, neapdraudot Grieķijas dalību eiro zonā.

Koalīcija, kuru veido konservatīvā partija "Jaunā demokrātija" (ND), Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK) un nelielā partija "Demokrātiskie kreisie" (DIMAR), izplatīja paziņojumu, ka tās nolūks ir "pārskatīt aizdevuma nosacījumus, neapdraudot valsts Eiropas kursu un vietu eiro zonā".

Paziņojumā arī solīts ievērot Grieķijas apņemšanās attiecībā uz budžeta deficīta samazināšanu, budžeta kontroli un strukturālajām reformām.

Jaunajā valdībā būs ministri tikai no ND, kā arī bezpartejiskie ministri, savukārt PASOK un DIMAR valdību atbalstīs balsojumos parlamentā.

Finanšu ministrs jaunajā valdībā būs valsts lielākās komercbankas "National Bank of Greece" padomes priekšsēdētājs Vasilis Rapans, savukārt ārlietu ministrs būs ND priekšsēdētāja vietnieks Dimitris Avramopuls, kurš agrāk bijis aizsardzības, veselības un tūrisma ministrs, ka arī galvaspilsētas Atēnu mērs.

Komentējot jaunās valdības izveidošanu, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu paziņoja: "Es uzskatu, ka tas dod skaidru signālu par to, ka Grieķija ir nolēmusi ievērot savs apņemšanās palikt eiro zonā."

Grieķijas Finanšu ministrijas amatpersona neoficiāli atzinusi, ka Grieķija vēlas par diviem gadiem pagarināt ekonomikas atveseļošanas plāna izpildi, kā arī saņemt trešo starptautisko aizdevumu 20 miljardu eiro (14 miljardu latu) apmērā, ziņoja aģentūra "Athens News Agency". 2010.gadā Grieķijai tika piešķirts 110 miljardu eiro (77 miljardu latu), bet šogad - 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) starptautiskais aizdevums.

Jau ziņots, ka ND līderis Antonis Samars, kuram prezidents Karols Papulijs pirmdien uzdeva veidot jauno valdību, trešdien stājās premjerministra amatā.

Parlamentā ir pavisam 300 deputātu, un starptautiskā aizdevuma nosacījumu izpildi atbalstošajām ND un Panhellēnistiskajai sociālistiskajai kustībai (PASOK) kopā ir vairāk nekā puse mandātu.

Svētdien ievēlētajā parlamentā ND ir 129 vietas, PASOK – 33 vietas, bet DIMAR jaunajā parlamentā ir 17 vietu.

Saskaņā ar konstitūciju Grieķijā valdību vispirms mēģina izveidot vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās partijas līderis. Ja viņam tas neizdodas, valdības veidošanu uztic vēlēšanās otro vietu ieguvušās partijas līderim, bet, ja arī viņam tas neizdodas, – trešo lielāko mandātu skaitu ieguvušās partijas vadītājam. Ja arī tad valdība nav izveidota, valsts prezidents mēģina ar visiem parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem vienoties par nacionālās vienotības valdības izveidošanu. Ja arī šis mēģinājums cieš neveiksmi, jārīko ārkārtas vēlēšanas.

Pēc iepriekšējām parlamenta vēlēšanām 6.maijā valdību izveidot neizdevās, tāpēc bija jārīko atkārtotas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!