Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grieķija kļūšot par pirmo valsti, kas ratificēs Ziemeļmaķedonijas NATO pievienošanās protokolu, raksta portāls "Euractiv".

Grieķija vairāku gadu garumā bija pret Maķedonijas nosaukumu, jo tās pārvaldībā ir reģions, kuru sauc tieši tāpat. Grieķija arī uzskatīja, ka Maķedonijai ir teritoriālās pretenzijas uz šo reģionu. Nespēja atrisināt savstarpējās nesaskaņas liegusi Maķedonijai kļūt par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti.

Pagājušajā nedēļā arī Grieķijas parlaments apstiprināja vienošanos, ka bijušās Dienvidslāvijas republikas jaunais nosaukums būs Ziemeļmaķedonija, tādējādi pieliekot punktu teju 30 gadus ilgajam konfliktam un paverot iespēju Ziemeļmaķedonijai kļūt par ES un NATO dalībvalsti.

Pirmdien NATO pārstāvis izteicās, ka datums, kurā parakstīs Ziemeļmaķedonijas NATO pievienošanās protokolu tiks nolemts "tuvāko dienu laikā". Ziemeļmaķedonija par NATO dalībvalsti varētu kļūt jau šī gada jūlijā, kad norisināsies kārtējais alianses samits, vēsta medijs. Tas atkarīgs no tā, cik daudz laika NATO dalībvalstīm būs nepieciešams, lai īstenotu visus ratifikācijas procesus, kuri parasti aizņem vismaz gadu.

Šobrīd tiek ziņots, ka Grieķija protokolu vēlas parakstīt līdz 8. februārim. Kad Grieķija akceptēs Ziemeļmaķedonijas NATO pievienošanās protokolu, valsts nosaukuma maiņa oficiāli stāsies spēkā, jo tā ir abu valstu panāktās vienošanās pēdējā stadija, raksta "Euractiv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!