Foto: AFP/Scanpix

Gruzijas eksprezidenta Mihaila Saakašvili aicinājumi gruzīnu karavīriem doties uz Ukrainu un tur iegūt pilsonību ir "nodevība un provokācija", uzskata Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili.

"Tas, ka bijušais prezidents Mihails Saakašvili, bijušais augstākais virspavēlnieks, kuram ir izvirzītas vairākas apsūdzības, un viņa pārstāvji aicina gruzīnu karavīrus, lai viņi atsakās no Gruzijas pilsonības, pamet dienestu Gruzijas bruņotajos spēkos un brauc karot uz Ukrainu, jo tur viņiem būs liela alga,- tā ir tieša nodevība un tiešs aicinājums uz nodevību," premjera teikto citē ziņu aģentūra "Interfax".

Viņš arī piebilda, ka uzskata Saakašvili par Gruzijas un gruzīnu tautas nodevēju.

"Saakašvili tagad nodarbojas tikai ar to, ka grib Gruzijā konfliktus un nekārtības, lai Gruzija no jauna iesaistās bruņotā konfrontācijā ar Krieviju," sacīja Garibašvili.

Viņš arī uzsvēra, ka Gruzija Ukrainai sniedz tikai un vienīgi humāno palīdzību.

Decembra sākumā Saakašvili intervijā gruzīnu izdevumam "Reporter" paziņoja, ka daudzi gruzīnu karavīri tagad ir spiesti pārcelties uz Ukrainu, saņemt tur pilsonību un iesaistīties karadarbībā.

"Apstākļos, kad Gruzijas aizsardzības ministram par vietnieku iecelts cilvēks no [promaskaviskās politiķes Nino] Burdžanadzes partijas, es uzskatu, ka daudziem Gruzijas virsniekiem nav atlikusi cita izeja, kā vien turpināt dienestu draudzīgajā Ukrainā, kas karo ar Gruzijas ienaidniekiem," sacīja eksprezidents.

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība , ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Pēc 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara Maskava Gruzijas separātiskos reģionus - Abhāziju un Dienvidosetiju - atzina par neatkarīgām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!