Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Persijas līci un Indijas okeānu vienojošais Hormuza šaurums atkal kļuvis par ASVIrānas saspīlējuma ģeogrāfisko epicentru. Skaidrojam tā politisko un ekonomisko lomu ASV – Irānas attiecību un globālo aktualitāšu kontekstā, kā arī sniedzam ieskatu vēsturē – spilgtākajos incidentos, kas notikuši stratēģiski svarīgajā punktā.

Pieaugot saspīlējumam starp ASV un Irānu, vairojušās arī bažas par to, vai abu valstu nesaskaņas novedīs pie postošām sekām. Hormuza šaurums ir viens no globālās ekonomikas balstiem, kā arī vieta, kurā jau iepriekš notikušas ASV un Irānas interešu sadursmes. Tagad tas atkal piesaistījis pasaules uzmanību, atgādinot par augstajām likmēm, kas liktas uz ASV – Irānas politisko cīņu.

Pēc Baltā nama atslēgu nonākšanas Donalda Trampa rokās, ASV – Irānas attiecības ievērojami pasliktinājās. Islāma Republika nespēja atturēt ASV no 2015. gada kodollīguma pamešanas, ekonomisko sankciju atjaunošanas, kā arī militārās klātbūtnes palielināšanas reģionā.

Daļa analītiķu norādījuši uz militāra konflikta riskiem, tomēr Vašingtonas – Teherānas pokera spēle grūtus brīžus pasaulei var sagādāt, nemaz nenonākot pie iznīcinātāju uzlidojumiem un smalki izplānotām desantnieku dislocēšanas operācijām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!