Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijas aizsardzības ministrs Kalle Lānets un Vācijas vēstniece Tallinā Kristiāna Hohmane otrdien pasniedza Ukrainas aizsardzības ministra vietniecei Hannai Maļarai simboliskas atslēgas, dāvinot Ukrainai lauka hospitāli 5,3 miljonu eiro vērtībā.

Vācija finansējusi dāvinājumu, bet Igaunijas Aizsardzības spēku akadēmija organizēs 13 dienu apmācības kursu Ukrainas kara medicīnas instruktoriem, savukārt Igaunijas kompānija "Semetron" sniegs nepieciešamās tehniskās instrukcijas.

Saliekamo hospitāli, kas paredzēts īpaši Ukrainas klimatiskajiem apstākļiem, ar pašu mediķu spēkiem var samontēt 20 līdz 30 minūšu laikā.

"Ukraina pašlaik notur frontes līniju, kas atdala Eiropu no militāra konflikta ar Krieviju, un mūsu pienākums un Rietumu tiešās intereses ir atbalstīt Ukrainu visos iespējamajos veidos, lai tā spētu turēties pretī agresoram," norādījis Igaunijas aizsardzības ministrs.

Ukrainas aizsardzības ministra vietniece savukārt uzsvērusi, ka "civilizētajai pasaulei jāstājas pretī agresijas aktiem" un jānosoda Krievijas rīcība.

"Šis hospitālis būtiski uzlabos neatliekamās medicīniskās palīdzības kvalitāti, palīdzēs glābt dzīvības un komplikāciju risku un ļaus ievainotajiem ātrāk atveseļoties," viņa piebildusi.

Vācija pēdējo nedēļu laikā kritizēta par to, ka atteikusies piegādāt Ukrainai letālu bruņojumu un liegusi arī Igaunijai palīdzēt tai ar haubicēm, kas savulaik bijušas dislocētas toreizējā komunistiskajā Austrumvācijā, toties apsolījusi nosūtīt Ukrainai 5000 ķiveres.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs raidorganizācijai CNN izteicies, ka Vācija ir viena no lielākajām palīdzības sniedzējām Ukrainai tūdaļ aiz ASV un ar Eiropas Savienības starpniecību sniegusi tai arī finansiālu atbalstu.

Pirmdien Vācija paziņoja, ka tuvāko dienu laikā nosūtīs uz Lietuvu vēl līdz pat 350 karavīriem, lai palīdzētu nostiprināt NATO austrumu flangu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!