Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pastiprinātas Krievijas agresijas gadījumā pret Ukrainu Polijai jābūt gatavai uzņemt nepieredzēti daudz imigrantu, atsaucoties uz Polijas Iekšlietu ministra vietnieka Maceja Vasika teikto medijam "Polish Radio", raksta "Politico" (foto ilustratīvs - Eiropas Savienībā dzīvojošie ukraiņi gaida rindā uz Polijas-Ukrainas robežas pērnā gada 25. decembrī).

"Mums jābūt gataviem sliktākajam scenārijam un mēs esam spēruši soļus, lai sagatavotos pat miljons cilvēku lielam vilnim," viņš atklājis. Tikmēr citi viņa apgalvojums apšauba kā nereālus un norāda, ka Polijai būs nepieciešama starptautiska palīdzība tik liela bēgļu viļņa ierašanās gadījumā.

Polijas valdība apliecinājusi solidaritāti ar kaimiņvalsti Ukrainu laikā, kad saspīlējums ar Krieviju pieaug, tai pie Ukrainas robežām sapulcinot jau vairāk nekā 127 000 vīru lielu karaspēku. valdība arī uzsvērusi, ka Krievijas agresijas gadījumā no valsts bēgošie tiks uzskatīti par "īstiem bēgļiem", kuriem tiks sniegta palīdzība. "Saskaņā ar Ženēvas konvenciju šie cilvēki būs Polijas aizsardzībā un mēs nekādā gadījumā neatteiksim viņiem palīdzību," pauda Vasiks.

Ukrainai bez agresorvalsts Krievijas un tās faktiski kontrolētās Baltkrievijas ir kopīga robeža arī ar Eiropas Savienības dalībvalstīm Rumāniju, Slovākiju un Ungāriju, tomēr ciešākās saiknes ir tieši ar Poliju. Ukrainai ar Eiropas Savienību ir bezvīzu režīms. Vienota robeža Ukrainai ir arī ar Eiropas nabadzīgāko valsti Moldovu, kuras Piedņestras reģions arī ir faktiskā Maskavas kontrolē.

"Politico" gan atzīmē, ka nekādu konkrētu norāžu par spertajiem soļiem neesot un pagaidām visā valstī kopumā desmit imigrācijas centros neesot iespēju uzņemt vairāk par 2000 cilvēkiem, un arī robežsardzes rīcībā brīvas ir vien aptuveni 800 vietas no kopumā 2300. NVO "Polijas migrācijas forums" vadītāja Agņežka Kosovica medijam pat norādījusi, ka apgalvot, ka Polija var palīdzēt miljonam cilvēku, ir bezatbildīgi.

Polijā aizvadīto gadu laikā pastāvīgi uz dzīvi apmetušies vairāk nekā miljons ukraiņu, kuri jau ir kļuvuši par Polijas sabiedrības daļu, tomēr pēkšņam simtiem tūkstošu cilvēku lielam vilnim Polija nav gatava, uzskata bijušais Polijas vēstnieks Ukrainā Jans Pieklo. "Polijas valdība ir vai arī tai vajadzētu būt gatavai, ka krīze būs pavisam citādāka. Tas būs pārbiedētu cilvēku vilnis, kuri vēlēsies atrast drošu vietu, ne pamazām ieradīsies meklēt darbu, kad parasti paši ir spējīgi parūpēties par sevi. Polijai būs nepieciešama palīdzība," vērtē bijušais diplomāts.

ANO Bēgļu aģentūras Varšavas filiāle gan arī atzīmē, ka ir nogaidošā pozīcijā gatava palīdzēt tikko, kā tas tiks lūgts, medijam paudis tās pārstāvis Rafals Kostrzinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!