Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijas valdība otrdien paziņojusi, ka formulējusi savu oficiālo pozīciju un neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) ierosināto kvotu sistēmu bēgļu uzņemšanai, saskaņā ar kuru Igaunijai būtu jāuzņem vairāk nekā 1000 patvēruma meklētāju.

Valdība 16.jūnijā plāno ar savu nostāju iepazīstināt Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministrus, bet tai vēl nepieciešams parlamenta apstiprinājums.

Igaunijas parlaments šo jautājumu apspriedīs 12.jūnijā.

Saskaņā ar valdības nostāju Igaunija ir gatava brīvprātīgi uzņemt ierobežotu bēgļu skaitu, kas atbilstu valsts iedzīvotāju skaitam un devumam ES ekonomiskā.

Igaunijas iedzīvotāju skaits veido 0,26% no ES kopējā iedzīvotāju skaita un Igaunijas ekonomika - 0,14% no ES ekonomikas.

Valdība uzskata, ka bēgļu uzņemšanā šie faktori ir jāņem vērā, kā arī jāņem vērā pašu bēgļu vēlēšanās vai nevēlēšanās doties uz Igauniju.

Valdība turas pie pārliecības, ka Igaunija nevar piekrist obligātām kvotām. Tomēr vienlaikus kabinets uzskata, ka ir svarīgi palīdzēt imigrantu problēmas visvairāk skartajām ES dalībvalstīm pārvietot šos bēgļus un risināt šīs problēmas cēloņus, piemēram, ar ES robežapsardzības pārvaldes "Frontex" operācijām.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka nevar minēt konkrētu skaitli, bet uzsvēra, ka EK ierosinātais uzņemamo bēgļu skaits tālu pārsniedz valsts iespējas.

"Palīdzības metode nevar būt tāda, ka Brisele izdod lēmumu-komandu. Pašreizējais priekšlikums noformēts kā obligāta kvota, kas ir neproporcionāli augsta," paziņoja Reivass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!