Foto: AFP/Scanpix

Irākas Kurdistānas parlamenta deputāti trešdien atbalstīja priekšlikumu par bruņoto spēku izvietošanu Kobanē, Sīrijas ziemeļos, lai palīdzētu vietējiem kurdiem cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", paziņoja parlamenta spīkers.

"Kurdistānas parlaments nolēma nosūtīt bruņotos spēkus uz Kobani ar mērķi atbalstīt kaujiniekus un aizsargāt Kobani," sacīja parlamenta spīkers Jusefs Muhameds Sadeks.

Ar šādu priekšlikumu parlamentā bija vērsies Irākas Kurdistānas prezidents Masuds Barzani.

Šobrīd nav skaidrs, vai jautājumā par karavīru nosūtīšanu uz Sīriju notiks koordinācija Irākas Kurdistānas un centrālās valdības starpā.

Stratēģiski svarīgā Kobane, kas atrodas līdzās robežai ar Turciju, ir kļuvusi par kaujas lauku ar "Islāma valsti", kas kontrolē arī plašas Irākas teritorijas.

Kurdu bruņotajiem spēkiem ir vadošā loma kaujas operācijās pret "Islāma valsti" Irākas ziemeļos, jo federālās valdības armija cieta sakāvi cīņās ar džihādistiem, kas tagad kontrolē lielāko daļu Irākas arābu sunnītu pamatteritoriju.

Irākas Kurdistānai ir pašai savi drošības spēki, valdība un karogs, tomēr tā lielā mērā ir atkarīga no Bagdādes finansējuma.

Reģiona lēmums pašiem slēgt līgumus ar ārvalstu uzņēmumiem par dabas resursu izmantošanu, kas galu galā var sagatavot ceļu uz neatkarību, radījis spriedzi attiecībās ar Bagdādi.

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

"Islāma valsts", kā arī citu Sīrijas nemiernieku grupējumu rindās cīnās daudz karotāju no ārzemēm - gan no Tuvo Austrumu reģiona valstīm, gan no Rietumiem un pat no Čečenijas.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!