Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irākas drošības spēkiem izdevies savā kontrolē atgūt teritoriju ap Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstniecību, pie kuras protesti norisinās jau otro dienu, ziņo raidsabiedrība CNN.

Trešdien, 1. janvārī, drošības spēki pret protestētājiem izmantojuši asaru gāzi un gumijas lodes, jo daļa no protestētājiem mēģināja uzrāpties pa vēstniecības ēkas sienām, izriet no aculiecinieku teiktā.

Citi aculiecinieki norādījuši, ka protestētāji metuši akmeņus un centušies aizdedzināt ēkas sienas un apsardzes kabīnes, kas atrodas pie vēstniecības galvenās ieejas.

Pēc grupējuma ""Hezbollah" brigādes" aicinājuma 1. janvāra vakarā protestētāji ir izklīduši no ASV vēstniecības ieejas teritorijas.

Jau vēstīts, ka tūkstošiem saniknotu protestētāju otrdien, 31. decembrī, ieradās pie ASV vēstniecības Bagdādē, reaģējot uz nesenajiem ASV uzlidojumiem Irānas atbalstītā šiītu paramilitārā grupējuma ""Hezbollah" brigādes" ("Kataib "Hizbollah") mērķiem Irākas rietumos, kuros zaudēja dzīvību vismaz 25 kaujinieki.

Protestētāji pārrāpās nocietinātajam mūrim ap vēstniecības teritoriju, kā arī izgāza vārtus. Vairāki desmiti cilvēku piekļuva galvenajai vēstniecības ēkai līdz aptuveni 200 metru attālumam, taču nespēja tikt pāri nākamajam mūrim

Reaģējot uz protestiem, ASV 1. janvārī paziņoja, ka nekavējoties uz Irāku nosūtīs papildu 750 karavīrus.

Pentagons arī paziņoja, ka nosūtīs vēl apmēram 3000 karavīru uz Tuvo Austrumu reģionu. Pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, šie karavīri tiks izvietoti Kuveitā.

ASV prezidents Donalds Tramps norādīja, ka par protestētāju uzbrukumu vēstniecībai būs jāatbild Irānai.

"Viņi [Irāna] samaksās ļoti lielu cenu! Tas nav brīdinājums, tie ir draudi," tviterī ierakstīja Tramps.

Tomēr vēlāk uz žurnālistu jautājumu, vai viņš paredz ASV karu ar Irānu, Tramps atbildēja noliedzoši.

ASV 29. decembrī paziņoja, ka veikušas uzbrukumus pieciem šiītu kaujinieku grupējuma ""Hezbollah" brigādes" mērķiem Sīrijā un Irākā, un šajos triecienos nogalināti 25 un ievainoti 50 grupējuma kaujinieki. Vašingtona vaino grupējumu 27. decembrī notikušajā raķešu uzbrukumā Irākas armijas bāzei netālu no Kirkūkas. Uzbrukumā tika nogalināts ASV armijas līgumdarbinieks un ievainoti vairāki ASV un Irākas karavīri.

Irākas grupējums ""Hezbollah" brigādes" nav saistīts ar Libānas kaujinieku grupējumu "Hezbollah", bet abus grupējumus atbalsta Irāna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!