Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume šonedēļ atcēlis partiju apvienībai "Jaunā vienotība" (JV) iepriekš piemēroto 250 eiro sodu par ilggadējā "Vienotības" biroja vadītāja Normunda Orleāna biedrības sadzīves tehnikas izmantošanu it kā partijas interesēs.

KNAB ziņojumā par politisko partiju un to apvienību 2022.gada pārskatu pārbaudēm bija apgalvots, ka JV izmantoja biedrībai "Retro auto muzejs" piederošu sadzīves tehniku – ledusskapi, televizoru un tā kronšteinu, printeri un kārtridžu – apvienības vajadzībām, tādejādi saņemot labumus partiju finansēšanas likuma izpratnē. Visticamāk, šādu pieņēmumu KNAB darbinieki bija izdarījuši, balstoties uz Orleāna sūdzību.

KNAB Politisko organizāciju pārkāpumu izmeklēšanas nodaļa bija ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietu un 21. martā tās ietvaros piemēroja JV 250 eiro naudas sods par pretlikumīga ziedojuma pieņemšanu no juridiskas personas.

JV izmantoja tiesības lēmumu pārsūdzēt KNAB priekšniekam kā augstākai amatpersonai. Iepazīstoties ar lietas faktiskajiem apstākļiem, izvērtējot partiju apvienības argumentāciju un lietā iegūtos pierādījumus, Straume atcēlis lēmumu par sodu.

Tas pamatots ar Administratīvās atbildības likuma 173. panta pirmās daļas 2. punktu, proti, lietā iegūtie pierādījumi nebija pietiekami, lai vainotu partiju apvienības minētā pārkāpuma izdarīšanā. Ievērojot, ka KNAB priekšnieks nav tiesīgs lietā iegūt jaunus pierādījumus, administratīvās atbildības likums šādos gadījumos paredz lēmumu par sodu atcelt un lietu izbeigt.

KNAB arī norāda, ka KNAB priekšnieks nav tiesīgs iejaukties administratīvās pārkāpuma lietas izmeklēšanā un lēmuma pieņemšanā, jo pie administratīvās atbildības sauktās personas var viņam kā augstākai amatpersonai iesniegt pārsūdzību.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Retro auto muzeju" dibinājuši un vada Orleāns un viņa ģimenes locekļi, tas reģistrēts blakus viņu dzīvesvietai Bieriņos. Muzeja ienākumi 2022. gadā bijuši 28 387 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!