Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valstis, kuru pilsoņi gāja bojā Ukrainas pasažieru lidmašīnas katastrofā Irānā pirms gada, pieprasījušas Teherānai sniegt pilnu paskaidrojumu par lidmašīnas notriekšanu.

"Šodien mēs pieminam tos, kuri gāja bojā, un izsakām līdzjūtību visiem, kuru sēro par PS752 traģēdijas upuriem," teikts valstu kopīgajā paziņojumā. "Mēs steidzami aicināms Irānu sniegt pilnu un visaptverošu skaidrojumu par notikumiem un lēmumiem, kas noveda pie šīs šokējošās lidmašīnas avārijas."

Paziņojumu parakstījuši Afganistānas, Kanādas, Zviedrijas un Ukrainas ārlietu ministri, kā arī Lielbritānijas Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas lietu ministrs.

Ukrainas aviokompānija "Ukraine International Airlines" (UIA) trešdien paziņoja, Irānas detektīvi, kas izmeklē lidmašīnas notriekšanu, tīšām kavējas.

Lidmašīnā, kas lidoja uz Kanādu un nogāzās neilgi pēc pacelšanās Teherānas lidostā, bija 176 cilvēki, kas visi gāja bojā. Starp šiem cilvēkiem bija 55 Kanādas pilsoņi, kā arī 11 Ukrainas pilsoņi, 17 cilvēki no Zviedrijas, četri no Afganistānas, četri Lielbritānijas pilsoņi, kā arī Irānas pilsoņi.

Irāna sākotnēji lidmašīnas avārijā vainoja tehniskas problēmas, bet dažas dienas vēlāk tā atzina, ka valsts pretgaisa aizsardzības spēki 2020.gada 8.janvārī ar raķeti notriekuši Ukrainas aviokompānijas "Ukraine International Airlines" lidmašīnu kļūdas dēļ.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo pagājušajā mēnesī aicināja Irānu atbildēt uz jautājumiem par lidmašīnas notriekšanu.

Neatkarīgā Kanādas ziņojumā norādīts, ka Irāna izmeklēšana cieš no interešu konfliktiem un nav pārliecības, ka šī izmeklēšana ir neatkarīga, objektīva un leģitīma.

Ukrainas amatpersonas šonedēļ apstiprināja, ka 31.decembrī saņēmušas no Irānas sākotnējo tehnisko ziņojumu. Tagad amatpersonām ir mēnesis laika, lai izskatītu šo dokumentu un izlemtu, vai tas ir apmierinošs.

Irāna sākotnēji noraidīja iespēju maksāt kompensācijas upuru tuviniekiem, taču septembrī paziņoja, ka risinās sarunas ar Ukrainu par šo jautājumu.

Gada nogalē Irānas oficiālā ziņu aģentūra IRNA vēstīja, ka Irānas varasiestādes ir apstiprinājušas kompensācijas izmaksāšanu 150 000 ASV dolāru apmērā katrai ģimenei, kuras tuvinieki gāja bojā šajā katastrofā.

Taču UIA vadītājs sacīja, ka Irānas valdība nav nākusi klajā ar oficiālu piedāvājumu, un norādīja, ka kompensācijas apmēra noteikšanai būtu jāņem vērā "starptautiski precedenti". Viņš arī uzsvēra, ka kompensācijas būtu jāizmaksā tikai pēc izmeklēšanas un ir jānoskaidro, vai lidmašīna notriekta cilvēka kļūdas dēļ vai arī tas bijis plānots militārs uzbrukums.

1996.gadā Vašingtona piekrita izmaksāt kopumā 61,8 miljonus ASV dolāru ģimenēm, kuru piederīgie gāja bojā, ASV karakuģim 1988.gada notriecot aviokompānijas "Iran Air" lidmašīnu. Šajā katastrofā dzīvību zaudēja 290 cilvēki.

1988.gada decembrī virs Lokerbijas Skotijā tika uzspridzināta lidsabiedrības "Pan Am" lidmašīna, kas pēc pacelšanās no Hītrovas Londonā atradās ceļā uz ASV. Teroraktā gāja bojā visi 259 lidmašīnā esošie pasažieri un apkalpes locekļi, kā arī 11 pilsētas iedzīvotāji uz zemes. 2003.gadā atbildību par lidmašīnas uzspridzināšanu uzņēmās Lībija, kas piekrita izmaksāt 2,7 miljardus ASV dolāru kompensācijās bojāgājušo tuviniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!