Foto: AP/Scanpix

Radikālajam islāmistu grupējumam "Islāma valsts" pievienojušies Irākas piloti apmāca grupējuma biedrus Sīrijā vadīt trīs sagrābtas prezidenta Bašara al Asada armijas kaujas lidmašīnas, atsaucoties uz aktīvistiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Iedzīvotāji ir redzējuši, kā kaujinieku rokās nonākušie iznīcinātāji lidinās gar Alepo lidostu, apgalvo Londonā bāzētā Sīrijas konfliktu novērojošā grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR).

"Ļaudis redzēja lidojumus, viņi vairākas reizes pacēlās no lidostas, lidoja debesīs un atgriezās," pastāstīja SOHR vadītājs Rami Abduls Rahmans. Apmācīšanu veicot kara lidotāji no Irākas, kuri bijuši dienestā Sadama Huseina valdīšanas laikā.

Kaujinieku rokās krituši pavisam trīs iznīcinātāji, kas atradušies nemiernieku ieņemtos Sīrijas armijas lidlaukos Alepo un Rakā. Tie varētu būt MiG-21 vai MiG-23 modeļi, liecina avotu stāstītais.

Nav zināms, cik Irākas pilotu ir pievienojušies "Islāma valstij".

Video: MiG-21 lidmašīna

Tikmēr Irākā valdības spēki uzbrukuši "Islāma valsts" pozīcijām pie Tikrītas, atgriežot kaujiniekus no svarīga apgādes ceļa. Ar ASV vadītās koalīcijas gaisa atbalstu kurdu kaujas ar islāmistiem turpinās arī Sīrijas pilsētā Kobanē.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedrot koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām. Bijušais Pentagona vadītājs Leons Paneta uzskata, ka karš ar "Islāma valsti" ASV prezidenta administrācijas kļūdu dēļ varētu ilgt 30 gadus. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!