Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par spīti pēdējās dienās notikušajai Ukrainas aizstāvju evakuācijai no Mariupoles metalurģijas kombināta "Azovstaļ" Krievijas spēki turpina kompleksa bombardēšanu, trešdienas ziņojumā raksta amerikāņu domnīca Kara izpētes institūts (ISW).

Okupanti rūpnīcas teritoriju turpina apšaudīt artilēriju un aviāciju. "Tas nozīmē, ka Ukrainas aizsardzības paliekas joprojām atrodas rūpnīcā par spīti pēdējo dienu evakuācijai," raksta ISW.

Eksperti skaidro, ka okupanti "Azovstaļ" kombinātu grasās nolīdzināt līdz ar zemi. "Tas tiešā veidā mazina rūpnīcas sagrābšanas lielo stratēģiski ekonomisko nozīmi," secina analītiķi.

Kremlis zaudētos ienākumus no "Azovstaļ" un citas sagrautās infrastruktūras varētu cerēt kompensēt uz sagrābtās Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) rēķina, uzskata analītiķi.

16. maijā sākta Ukrainas karavīru evakuācija no "Azovstaļ" uz Krievijas kontrolētajām teritorijām. Kijiva informēja, ka tā ir vienīgā izeja Mariupoles aizstāvju dzīvību glābšanai un ka ukraiņi tiks samainīti pret krievu armijas gūstekņiem. Tomēr par to pilnīgas skaidrības nav.

Ukraina 17. maijā informēja, ka evakuēti pavisam 264 Ukrainas aizstāvji, no kuriem 53 smagi ievainotie. Amatpersonas neatklāja, cik karavīru vēl palikuši rūpnīcas teritorijā, un nav sniegušas vairāk informāciju par turpmāko evakuācijas gaitu.

"Azovstaļ" teritorijā atradās Nacionālās gvardes 12. brigādes, pulka "Azov", 36. atsevišķās jūras kājnieku brigādes karavīri, robežsargi, policisti, Mariupoles teritoriālās aizsardzības vienības un brīvprātīgie.

Jāpiebilst, ka "Azov" karavīri Krievijas propagandā tiek uzskatīti par "nacistiem" un krievu politiķi jau rosinājuši neļaut viņu apmaiņu pret krievu gūstekņiem, un pat piespriest viņiem nāvessodu. Pagaidām nav skaidri zināms, vai pulka "Azov" karotāji ir starp evakuētajiem Mariupoles aizstāvjiem.

Zemessardzes štāba virsnieks kapteinis Janis Slaidiņš raidījumā "Komandcentrs" iepriekš skaidroja, ka "Azov" karotāji labi saprot Krievijas attieksmi pret viņiem un ir gatavi cīnīties līdz galam.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka kopš pirmdienas "Azovstaļ" kompleksu pametuši 1730 Ukrainas karavīri. Īsi pirms tam prokremlisko separātistu līderis Deniss Pušiļins informēja, ka teritoriju pametusi "vairāk nekā puse" ukraiņu. Sarkanais Krusts, kas ir iesaistīts evakuācijā, ceturtdien ziņoja, ka ir reģistrējis "simtiem" ukraiņu karagūstekņus no "Azovstaļ", ziņo raidsabiedrība "Sky News".

"Azovstaļ" teritorija ar pazemes tuneļu un bunkuru sistēmu ir pēdējā pretestības sala Mariupolē. Karavīri iepriekš noraidīja Krievijas padošanās ultimātus. Tomēr situāciju apgrūtināja atrašanās aplenkumā ar ierobežotu pārtikas, ūdens, medikamentu un munīcijas daudzumu nemitīgas bombardēšanas un uzbrukumu apstākļos.

Ostas pilsēta Mariupole aplenkumā nonāca jau no pirmajām Krievijas pilna mēroga iebrukuma dienām.

Azovstaļ" bunkuros bija patvērušies arī simtiem civiliedzīvotāju, kurus beidzot izdevās pilnībā evakuēt 7. maijā. Tiek lēsts, ka Mariupolē bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits ir vairāk nekā 20 tūkstoši.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!