Foto: AFP/Scanpix

Izraēla pirmdien ir veiksmīgi izmēģinājusi savu jauno raķešu pārtveršanas sistēmu "Arrow 3", kas paredzēta iespējamo Irānas draudu novēršanai, atsaucoties uz Izraēlas aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sistēma nosaka raķetes atrašanās vietu, pārtver un iznīcina to virs Zemes atmosfēras ar citu raķeti. Amatpersonas norāda, ka modernā sistēma ir radīta, lai aizsargātu Izraēlu no Irānas draudiem. Šis bija pirmais sistēmas izmēģinājums, tas veikts kopā ar ASV spēkiem. "Arrow 3" būs daļa no Izraēlas daudzpakāpju raķešu aizsardzības vairoga.

"Runājot par ilgtermiņa spēku un draudiem, ko mēs saskatām ballistiskajās "Shabab" raķetēs un cita tipa raķetēs no Irānas, šis ir galvenais faktors, kāpēc mēs izstrādājām un attīstījām to [sistēmu]," BBC citē kādu aizsardzības amatpersonu.

Jaunā sistēma būs spējīga sašaut pretinieka raķetes kosmosā, tādā veidā drošā attālumā iznīcinot kodol un ķīmisko ieroču kaujas galviņas, stāsta amatpersonas. Izmēģinājumā pārtvērējs ar visu aprīkojumu pacēlās un sasniedza piemērotu ātrumu, un manevrēja kosmosā, skaidro amatpersonas. Pilnīga pārtveršana tikšot izmēģināta vēlāk, nenorādot konkrētu laiku, pastāstīja amatpersonas. Tāpat avoti neatklāj, kad sistēma sāks pilnībā darboties.

Izraēlā jau darbojas raķešu aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols", kas 2012. gada novembra konflikta laikā pārtvērusi līdz 85% no Gazas joslas izšauto raķešu, kuras apdraudēja apdzīvotās teritorijas, atgādina BBC.

Vēstīts, ka ASV, Izraēla un vairākas Rietumvalstis pauž aizdomas, ka Irāna izstrādā kodolieročus. Teherāna to noliedz, skaidrojot, ka bagātina urānu līdz 20% miermīlīgajiem mērķiem lai apmierinātu valsts elektroenerģijas pieprasījumu. Izraēla ir brīdinājusi, ka nepieļaus Teherānas tikšanu pie kodolieročiem, dodot mājienus, ka vajadzības gadījumā varētu uzbrukt tās kodolobjektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!