Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pirmdien vakarā notikušajās sarunās ar opozīcijas līderiem Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un valdības pārstāvji piedāvājuši kārtējo kompromisu - atbrīvot kopš demonstrāciju un barikāžu sākuma apcietinātos aktīvistus, liecina paziņojums oficiālajā Janukoviča mājas lapā.

Tas tiks izdarīts tikai tad, ja protestētāji atbrīvos bloķētās Ukrainas ielas un ēkas. Tādā gadījumā tiks pieņemts amnestijas likums, paziņojumā norāda Ukrainas tieslietu ministre Jeļena Lukaša.

Tāpat nolemts atcelt 16.janvārī pieņemtos grozījumus likumos, kas aizliedz sabiedriskās vietās bez atļaujas celt teltis un skatuves, kā arī izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Par likuma neievērošanu draud prāvs naudassods vai apcietinājums. Vēl cits likums paredz ar gadu ilgiem labošanas darbiem sodīt personas par neslavas celšanu amatpersonām. Tāpat aizliegtas akcijas, kur iesaistītas par piecām automašīnām garākas autokolonnas. Tas seko protestiem, kādi notika pie valdības ēkām un Janukoviča ārpilsētas rezidences.

Visticamāk, balsojums par šo likumu atcelšanu notiks otrdien, kad sasaukta parlamenta ārkārtas sesija.

Sestdien opozīcijas līderi noraidīja Janukoviča piedāvātos premjera un vicepremjera amatus, pieprasot ārkārtas prezidenta vēlēšanas.

Jau vēstīts, ka Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas. Sadursmēs ar policiju ievainoti vismaz desmitiem cilvēku. Tāpat ir vairāki bojāgājušie.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!