Kamēr Irākas valdība paziņojusi, ka armijas atjaunošanai un "Islāma valsts" apkarošanai tai būs nepieciešami trīs gadi, jezīdi pievienojušies kurdu pešmergas kaujiniekiem un pamazām atkaro savas pilsētas.

Jezīdi, kuri etniski ir tuvi kurdiem, bet kuru reliģija ir seno Mezopotāmijas reliģiju un zoroastrisma krustojums, "Islāma valstij" izplešoties tika aktīvi iznīcināti. Kopš pagājušā gada augusta, kad Irākas Kurdistānas armijas karavīriem ar ASV vadītās koalīcijas gaisa spēku atbalstu uzbrukumā izdevās pārraut stratēģiski nozīmīgā Sindžāra kalna aplenkumu, jezīdi lielā skaitā pievienojušies Kurdistānas karavīriem un atkarojuši jau vairākas pilsētas, raksta RT.

Irākas ziemeļos, kur joprojām nav jūtama nekāda centrālās varas kontrole un palīdzība, pēc "Islāma valsts" iebrukuma vismaz 5000 jezīdu vīrieši tika brutāli nogalināti, bet aptuveni 7000 sieviešu nolaupītas pārdošanai verdzībā.

"Kopš augusta mēs neesam redzējuši Irākas karavīrus. Šeit ir Kurdistānas pešmergas kaujinieki un citi vietējie kurdu spēki. Viņi ir atbrīvojuši jau vairākus ziemeļu ciemus," stāsta jezīdu militārais komandieris Eliss Badals. Jezīdi paši pievienojušies šiem spēkiem un sargā galveno ceļu uz Sindžāras kalnu.

Tikmēr Irākas valdība palīdzību ziemeļu reģioniem tik drīz nesola, jo nepieciešamas laiks armijas nostiprināšanai. "Pati grūtākā lieta kara laikā ir restrukturizēt un nostiprināt armiju, turklāt to vēlamies darīt tā, lai tikmēr varētu turpināt piedalīties kaujās," norāda Irākas premjers Heiders Alabadi.

Tikmēr jezīdi kopā ar kurdu spēkiem nostiprina atkaroto. Tiek raktas tranšejas, un Badals norāda, ka spēku pietiek, lai nosargātu savas pozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!