Foto: Publicitātes attēli

Pekinas dizaina nedēļas ietvaros Ķīnas galvaspilsētā izstādīta darbu sērija "Brīnišķā nākotne" ("The Beautiful Future"), kurā mūsdienu Pekina ietērpta Ziemeļkorejas propagandas mākslinieku vīzijā, vēsta laikraksts "The Guardian".

Optimistiskās ainas centrālais tēls ir nevis Mao Dzeduns, kā tas būtu bijis piecdesmito gadu Ķīnas plakātos, bet gan tādas Pekinas modernās būvēs kā Ķīnas Centrālās televīzijas futūristiskā ēkā un olimpiskais stadions.

Projekta idejas autori ir jau 20 gadus Pekinā dzīvojoši briti. Vienam no tiem – Nikam Boneram – pieder tūrisma kompānija "Koryo Tours", kas specializējas braucieniem uz komunistisko Ziemeļkoreju.

"Mēs vēlējāmies parādīt mūsdienu Ķīnu, kāda tā varētu būt, ja turpinātu sekot maoismam," stāsta Boners. Abi vīrieši Ziemeļkorejas mākslinieku savienības biedriem, kas vadoņa Kima Čenira laikā strādāja pie propagandas, nosūtījuši skices, kā arī nepieciešamo ēku attēlus. Māksliniekiem atlika pēc saviem ieskatiem aizpildīt tukšumus.

Ķīna ir noslēgtās komunistiskās Ziemeļkorejas tuvākā sabiedrotā. Kamēr Pekina savu sociālisma sistēmu ir krietni reformējusi un pārveidojusi, Ziemeļkoreja ir palikusi uzticīga komunisma idejām.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!