Foto: AFP/Scanpix
Turpinoties prāvai pret diviem genocīdā apsūdzētajiem Kambodžas sarkano khmeru līderiem, ar ANO atbalstu izveidotais tribunāls uzklausījis bijušo ieslodzīto, kurš apgalvojis, ka masu kapos komunistiskā režīma cietumā Pnompeņas nomalē palīdzējis izrakt vairāk nekā 12 000 galvaskausu.

Šobrīd 88 gadus vecais Nuons Čea savulaik bija plašāk pazīstams kā asiņainā komunistiskā režīma vadoņa Pola Pota "brālis numur divi" un ieņēma tā dēvētās Kampučijas "likumdevēju sapulces" priekšsēdētāja amatu, un šobrīd 83 gadus vecais Khieu Samphans, kas ieņēma noziedzīgā režīma "prezidija priekšsēdētāja" krēslu un formāli tika uzskatīts par komunistiskās valsts galvu, tiek apsūdzēti par etnisko vjetnamiešu un musulmaņu minoritāšu pārstāvju slepkavošanu, laulību uzspiešanu un izvarošanu, kas pastrādāts laikā no 1975. līdz 1979.gadam.

Augustā abiem jau piesprieda mūža ieslodzījumu par noziegumiem pret cilvēci. Viņi ir pirmie sarkano khmeru līderi, kas par saviem noziegumiem nonākuši cietumā. Tas notika pēc tiesas procesa, kurā izskatīja kambodžiešu piespiedu deportēšanu no Pnompeņas uz tā dēvētajām darba nometnēm laukos un ieslodzīto masu slepkavības koncentrācijas nometnēs.

Viņi visas apsūdzības nolieguši un spriedumu par mūža ieslodzījumu pārsūdzējuši.

Lieta pret abiem sarkano khmeru līderiem 2011.gadā tika sadalīta vairākās atsevišķās lietās, lai panāktu to ātrāku izskatīšanu un drīzāku sprieduma pasludināšanu, ņemot vērā viņu vecumu un vājo veselību.

Sarkano khmeru līdera Pola Pota vadītais komunistiskais režīms Kambodžā atradās pie varas no 1975. līdz 1979.gadam. Tiek uzskatīts, ka tā īstenotajā genocīdā pret pašu tautu dzīvību zaudēja līdz diviem miljoniem cilvēku. Pols Pots, tā arī nestājies tiesas priekšā, nomira 1998.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!