Irākas armijas ātrās reaģēšanas vienība pagājušajā nedēļā ar ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstu no teroristu organizācijas "Daesh" atkaroja Mosulas futbola stadionu un dzelzceļa staciju, ļaujot uzsākt biezi apdzīvotās vecpilsētas ielenkšanu.

Iekšlietu ministrijas elites vienība plāno virzīties uz ziemeļiem, lai tādējādi ātrāk ielenktu un nošķirtu vecpilsētu no pārējām "Daesh" kontrolē esošajām pilsētas daļām. Armijas ātrās reaģēšanas vienības spēks un nozīme īpaši augusi pēdējā Mosulas kampaņas posmā, kad tās aptuveni 3500 vīri ieņēmuši lielu daļu no pilsētas rietumu rajoniem.

Tiek prognozēts, ka labirintam līdzīgajā šauru ielu caurvītajā pilsētas daļā cīņas būs vissmagākās un sarežģītākās, lai maksimāli izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem. Vecpilsētas ieņemšana ieplānota kā lēna un rūpīga kampaņa, jo tās šaurajās ielās ir ierobežota vai nav iespējama smagās bruņutehnikas pārvietošanās, bet kājnieku vienības var tikt ievilinātas labi slēptās lamatās tostarp mīnētās ēkās un ielās.

"Mēs to varētu ieņemt nedēļas laikā, bet tādējādi tiktu nodarīti lieli postījumi vecpilsētai, un būtu daudz kritušo," medijam "Albawaba" norādījis pulkvedis Abdels Amīrs al Mohamedāvi. Tā vietā kaujas, visticamāk, būs daudz ilgākas.

Spēku pārstāvji norāda, ka tiks veidots tā dēvētais civiliedzīvotāju koridors, lai nodrošinātu mierīgo iedzīvotāju bēgšanu no kauju pārņemtās pilsētas. Jau ziņots, ka ASV vadītās starptautiskās koalīcijas pārstāvji atzinuši, ka iespējams 17. martā notikušā uzlidojumā kļūdas dēļ varētu būt miruši vairāk nekā 100 civiliedzīvotāji. Uzsākta notikušā izmeklēšana.

"Daesh" nereti civiliedzīvotājiem liek atkāpties kopā ar pašiem, lai viņus vēlāk izmantotu kā dzīvos vairogus. Tāpat ziņots par regulāriem gadījumiem, kad džihādisti nošauj no to kontrolētās teritorijas bēgošus cilvēkus.

No "Daesh" atkarotā teritorijā sprāgst garāžā paslēpts ar sprāgstvielām pildīts auto:

New #ISIS tactic in #Mosul, VBIED parked in a garage and explode after #Iraq Forces troops close in. pic.twitter.com/bufNOasmb3— Aldin 🇧🇦 (@CT_operative) March 28, 2017

Tiek uzskatīts, ka vecpilsētā joprojām atrodas aptuveni 400 000 cilvēku. Tāpat tajā ir Lielā Al Nuri mošeja, kurā 2014. gada vasarā teroristu organizācijas "Daesh" līderis Abu Bakrs al Bagdadi pasludināja kalifāta "Islāma valsts" dibināšanu. Tās ieņemšana būtu simbolisks irākiešu triumfs pār "Daesh".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!