Irākas spēki paziņojuši, ka uzbrukumā Tikrītai, kura kopš jūnija atrodas "Islāma valsts" (IS) kaujinieku kontrolē, ir atguvuši svarīgākās pilsētās teritorijas, vēsta raidsabiedrība CNN.

Šiītu brīvprātīgo atbalstītie valdības spēki naktī uz otrdienu pacēluši Irākas karogu virs valdības ēkas un pilsētas centrālās slimnīcas, CNN informēja kāda drošības spēku amatpersona Tikrītā.

Ieiešana pilsētas rajonos notikusi lēni, jo virzīšanos uz priekšu kavējuši vairāk nekā 300 ielās izvietoti spridzekļi. Operācijā bojā gājuši vismaz 26 kaujinieki.

Pirms tam pirmdien Irākas televīzija ziņoja, ka ir atbrīvoti četri Tikrītas dienvidu rajoni. Atkārtots mēģinājums ieņemt pilsētu seko vairākas dienas pēc ASV vadītās koalīcijas triecieniem pa kaujinieku pozīcijām pilsētā.

Operācija 160 kilometrus uz ziemeļiem no Bagdādes esošās Tikrītas - kādreizējā Irākas līdera Sadama Huseina dzimtās pilsētas - atgūšanai sākās marta sākumā. Savukārt pagājušajā nedēļā ASV spēki sāka gaisa triecienus pa IS kaujinieku pozīcijām pilsētā.

Ofensīvā piedalās vairāk nekā 20 000 karavīru, policistu un šiītu brīvprātīgo kaujinieku. Uzbrukuma koordinēšanā palīdz Irānas militārie padomnieki Revolucionārās gvardes komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani vadībā.

Bez koalīcijas gaisa atbalsta Irākas spēkiem izdevās strauji ieņemt apkārtējos ciemus un pilsētiņas, kā arī iekļūt Tikrītas dienvidu un ziemeļu rajonos. Tomēr virzīšanās uz priekšu apstājās, uzbrucējiem ciešot smagus zaudējumus pilsētas centrā, kuru stingri notur vairāki simti IS kaujinieku, kuri uz ceļiem un ēkās ir izvietojuši lielu daudzumu spridzekļu.

Tikrīta IS kaujinieku rokās krita 2014. gada jūnijā. Pilsēta atrodas uz ceļa, kas savieno galvaspilsētu Bagdādi ar valsts otru lielāko pilsētu Mosulu, kas arī ir kritusi islāmistu rokās. Tikrītas atbrīvošana ir svarīgs solis, lai nākotnē būtu iespējams atgūt Mosulu.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, pērn straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!