Foto: Twitter

Krimas tilts, kas savieno Krieviju un tās okupēto Krimas pussalu Ukrainā, kopš februāra beigām ir ukraiņu spēku mērķis numur viens. Tiltam ir ne tikai simboliska nozīme kā diktatora Vladimira Putina izauklētam projektam, bet arī militāra loma – pa to tiek apgādātas Krievijas armijas daļas, kas ir okupējušas Hersonas apgabalu. 8. oktobra rītā eksplozijā tilts daļēji tika bojāts, un patlaban nav skaidrs, kā tilta laidumus uzspridzināja, ne arī, pats galvenais, kas stāv aiz šīs diversijas.

2018. gada maijā, kad tika svinīgi atklāta Krimas tilta autotransporta puse, pirmais pār tiltu devās nevis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, bet gan kaķis Mostiks. Rudais runcis tilta būvlaukumā Tamaņas pussalā parādījās jau 2015. gadā, un strādnieki viņu paņēma pie sevis, uzskatot, ka Mostiks ir tilta talismans. Drīz vien Mostiks kļuva par vietējo zvaigzni, ar kuru Krimas tilta projekta īstenotāji centās “cilvēciskot” Ukrainai piederošās Krimas okupācijas gaitu. Ar mazu, oranžu ķiverīti un kaķītim piemērotu atstarojošu vesti Mostiks pozēja gan uz tilta, gan citur Krimā. Pēc senas krievu tradīcijas jaunā mājā pirmais ir jāielaiž kaķis, tāpēc arī Mostiks pirms Putina dabūja pastaigāties pa jaunuzbūvēto Krimas tiltu. Kopš šā gada februāra, kad Krievija iebruka Ukrainā, Mostika gaitas sociālajos tīklos vairs netiek dokumentētas, un, kā pierādīja 8. oktobra rīta notikumi, viņa talismana spējas Krimas tiltu nepasargāja.

Kravas auto, kas pazuda

Ukrainas armijas rezerves pulkvedis, militārais eksperts Oļegs Ždanovs nosauc trīs versijas, kā, iespējams, tika īstenots trieciens Krimas tiltam

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!