Foto: AP/Scanpix

Irākas valdības spēku kaujās ar sunnītu grupējumu "Islāma valsts" (IS) pie Tikrītas gandrīz pilnībā iznīcināts gāztā Irākas līdera Sadama Huseina mauzolejs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Irākas karavīri un Irānas atbalstītie šiītu kaujinieki marta sākumā uzsāka operāciju, lai padzītu IS kaujiniekus no Sadama Huseina dzimtās pilsētas.

Gāztā līdera mauzolejs al Avdžas ciemā pie Tikrītas ir sagrauts drupās, liecina aģentūras AP video. Kapenes valdību atbalstošo spēku rokās nonākuša svētdien, kad intensificējās kaujas pie pilsētas un Irākas spēki solīja sasniegt Tikrītas centru 48 stundu laikā.

Šiītu kaujinieku līderi norāda, ka par al Avdžas ciemu notikusi smaga kauja, turklāt IS karotāji aiz sevis atstājuši daudz mīnu un maskētu spridzekļu.

Tikmēr daudziem Irākas sunnītiem ir aizdomas, ka kapenes apzināti izpostījuši šiītu karavīri, norāda BBC.

Šiītu brīvprātīgo piedalīšanās operācijā sunnītu zemēs vieš bažas par sektu izrēķināšanās draudiem. Šiītu komandieri ir solījuši atriebt IS zvērības pret saviem ticības brāļiem.

Sadams Huseins tika gāzts pēc ASV iebrukuma Irākā 2003. gadā. Viņš nonāca ASV gūstā. 2006. gadā Irākas tribunāls Huseinu pakāra par pastrādātajiem noziegumiem pret cilvēci.

Par Sadama Huseina dzīves pēdējām minūtēm var lasīt šeit.

Viņa ķermenis kopš 2007. gada guldīts mauzolejā. Pagājušajā gadā, bažās par kaujām apkārtnē, bijušā līdera lojālisti Huseina mirstīgās atliekas pārveduši uz kādu slepenu vietu. 2014. gada jūnijā Tikrīta krita IS kaujinieku rokās.

Augustā IS paziņoja, ka mauzolejs ir sagrauts, bet vietējās amatpersonas to noliedza, norādot, ka ēka cietusi vien nenozīmīgus bojājumus.

Tagad Tikrīta tiek uzskatīta par svarīgu punktu kaujās pret IS. Pilsētas ieņemšana liktu pamatus tālākai operācijai – lai no "Islāma valsts" kaujiniekiem atbrīvotu valsts otru lielāko pilsētu – Mosulu.

Radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!