Pēc 2018. gadā pieredzētā Kerčas šauruma incidenta, kad Krievijas spēki ārpus saviem ūdeņiem bruņotā uzbrukumā nolaupīja divas ukraiņu patruļlaivas un velkoni ar visām apkalpēm, ASV dažādi stiprinājušas arī Ukrainas Jūras spēkus, raksta "Defense News".

Incidents norisinājās ap to laiku, kad Krievija oficiāli atklāja automašīnām paredzēto tiltu starp Krieviju un tās okupēto Ukrainas Krimas pussalu. Ar tankkuģi tika bloķēts arī Kerčas šaurums, kas ir vienīgais caurbraukšanas ceļš starp Melno un Azovas jūru, kā arī spēka demonstrējumā tam pārlidoja Krievijas gaisa spēku iznīcinātāji. Kopš tā laika visi gūstā saņemtie 24 Ukrainas jūrnieki ir atbrīvoti, kuģi atdoti izlaupīti un caurbraukšana, tiesa, ar ekonomikai kaitnieciskiem ierobežojumiem Ukrainas kuģiem atkal atļauta.

Konflikts gan bija pietiekams iemesls ASV pastiprināt atbalstu Ukrainas jūras spēkiem. Līdzās cita veida palīdzībai, piemēram, regulārām apmācībām, ASV Valsts departaments tagad apstiprinājis 16 "Mark VI" patruļlaivu pārdošanu Ukrainai 600 miljonu ASV dolāru vērtībā. Ierasti palīdzības programmu gadījumā daļu summas finansē pašas ASV.

ASV Jūras spēki smagi bruņotās "Mark VI" patruļlaivas izmanto galvenokārt upēs. ASV Jūras spēkiem katra no tām ir aprīkota ar divām attālināti vadāmām lielkalibra ieroču sistēmām, divām attālināti vadāmām 25mm ieroču sistēmām, kā arī diviem lielkalibra ložmetējiem.

ASV Jūras spēku rīcībā esošās "Mark VI" patruļlaivas:

Ukrainas patruļlaivu darījums sevī ietver arī kopumā 32 "MSI Seahawk A2" ieroču sistēmas, 40 "MK44" 30mm lielgabalus, kā arī citas ieroču, komunikācijas un radaru sistēmas, norāda "Defense News".

Ukrainas Jūras spēki jau līdz šim no ASV saņēmuši divas bruņotas "Mark VI" patruļlaivas, kā arī divas "Island" klases patruļlaivas un cita veida ekipējumu kopumā 250 miljonu ASV dolāru vērtas palīdzības programmas ietvaros. ASV strādā arī pie Ukrainas jūras novērošanas spēju uzlabošanas, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!