Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, pavēlot nogalināt divus sava nežēlastībā kritušā tēvoča palīgus, bijis "ļoti piedzēries", atsaucoties uz Japānas mediju ziņām, vēsta laikraksts "The Telegraph".

Jaunais līderis ar nāvi sodīt divas amatpersonas pavēlējis pēc tam, kad tās it kā neesot momentā reaģējušas uz pieprasījumu nodot armijas rokās rentablu biznesu. Sodītie bijuši cieši Kima tēvoča Džana Sontheka, kurš tikai dažas nedēļas vēlāk tika publiski atbrīvots no amatiem un tad sodīts ar nāvi, sabiedrotie.

Abi sodītie - Ri Rjonha un Džans Sugils - bijuši valdošās Korejas Strādnieku partijas administratīvā departamenta augstas amatpersonas, kuru nepaklausība saniknojusi Kimu. Abi vīrieši ir starp vismaz astoņiem vadoņa tēvoča palīgiem, kuri sodīti ar nāvi pirms paša Džana Sontheka nogalināšanas.

Sodīto amatpersonu tuvākā loka cilvēki bijuši pārsteigti par notikumu pavērsienu un zvanījuši saviem ārzemēs dzīvojošajiem draugiem. Šīs sarunas noklausījās Dienvidkorejas izlūkdienests, secinot, ka neizbēgami "tīrīšana" skārs arī vadoņa tēvoci.

Kima Čenuna tēva māsas vīra Džana Sontheka vajāšana lielā mērā izrietējusi no viņa mēģinājumiem pārāk daudz kontrolēt ienesīgo ogļu eksporta biznesu, tā par kaimiņvalstī notiekošo Dienvidkorejas parlamentam skaidrojis Dienvidkorejas Nacionālā izlūkošanas dienesta vadītājs Nams Džaedžons.

Viņš arī norādījis, ka Kimam Čenunam pašlaik, šķiet, nav problēmu ar kontroli pār varu, bet laika posmā starp janvāri un martu varētu būt sagaidāmas militāras provokācijas pret Dienvidkoreju, lai stiprinātu valsts iekšējo vienotību.

Kima tēvocis Džans gadiem nodarbojies ar valsts derīgo izrakteņu eksportu, kas sūtīti pārsvarā uz Ķīnu. Nabadzīgā, bet ar minerālresursiem bagātā Ziemeļkoreja cenšas palielināt izrakteņu eksportu, lai stiprinātu savu vārgo ekonomiku.

Tomēr Džans un viņa sabiedrotie, paplašinot savu kontroli pār derīgo izrakteņu nozari, saniknojis daudzus citus augstus valdošās partijas darboņus. Kims Čenuns ticis informēts par situāciju un izdevis rīkojumus "situācijas labošanai", deputātiem atklājis Dienvidkorejas izlūkdienesta vadītājs.

Jau vēstīts, ka Kima Čenuna dzīvi kā "septiņu zvaigžņu ballīti" raksturoja bijušais NBA basketbola spēlētājs Deniss Rodmens, kurš ir viens no retajiem rietumniekiem, kas personīgi ticies ar Kimu.

"Viņam patīk, ka cilvēki viņam apkārt ir laimīgi. Visu laiku ap viņu ir ap 50/60 normāli cilvēki, kas dzer kokteiļus un visu laiku smejas," skaidro bijušais basketbolists. Rodmens stāsta, ka Kima privātajā salā pavadījis septiņas dienas, ballējoties, vizinoties ar ūdens motocikliem un dodoties izjādēs ar zirgiem. Salā viņš redzējis virkni lielu jahtu.

Kima Čenuna izsmalcinātais dzīvesveids asi kontrastē ar viņa valsts iedzīvotāju stāvokli. Izolētā Ziemeļkoreja ir viena no 34 pasaules valstīm, kurai savu iedzīvotāju pabarošanai nepieciešama ārēja palīdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!