Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns asi kritizējis totalitārās valsts augstākās amatpersonas par neveiksmēm, kas izraisījušas "lielu krīzi" saistībā ar Covid-19, atsaucoties uz Phenjanas kontrolēto mediju ziņoto, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Šie Kima izteikumi ir viena no retajām liecībām par jaunā koronavīrusa pandēmijas radīto ietekmi uz Ziemeļkoreju. Iepriekš Phenjana vēstīja, ka tajā nav reģistrēti saslimšanas gadījumi ar Covid-19, taču šo apgalvojumu patiesumu jau ilgstoši apšaubījuši eksperti. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ziemeļkoreja slēgusi savas robežas.

Totalitārā valsts joprojām atrodas zem plašu ekonomisko sankciju sloga. Tas bijis viens no faktoriem, kas šajos pandēmijas apstākļos novedis gan pie pārtikas trūkumiem, gan arī pie valsts ekonomiskās situācijas pasliktināšanās.

Kims jau iepriekš sacījis, ka Ziemeļkorejas pārtikas situācija esot saspringta un ka iedzīvotājiem ir jābūt gataviem arī uz pašu sliktāko scenāriju piepildīšanos. Tāpat noslēgtās valsts vērotāju uzmanību pievērsis nesen pārraidīts Ziemeļkorejas valsts kontrolēto mediju sižets, kurā kāds Phenjanas iedzīvotājs pauž bažas saistībā ar Kima novājēšanu. Spriežot pēc publicētajām fotogrāfijām un videomateriāliem, Ziemeļkorejas līderis pēdējo mēnešu laikā tik tiešām zaudējis svaru, taču nav zināms, vai tas saistīts ar kādu veselības problēmu.

Savos jaunākajos komentāros Kims asi kritizējis vecākās amatpersonas par viņu nolaidību, kuras rezultātā radīta "liela krīze" valsts drošības un cilvēku drošības nodrošināšanas jomā. No amata atsaukti vairāki partijas locekļi, tostarp viens loceklis no spēcīgās Pastāvīgās komitejas, kurā ir pieci locekļi, viņu vidū arī pats Kims.

Konkrētas detaļas par incidentu, kura dēļ Kims pēlis amatpersonas, nav atklātas, taču analītiķi norādījuši, ka līdera asā reakcija, visticamāk, ir rezultāts tam, ka Ziemeļkoreja vairs nav brīva no Covid-19, atzīmē "The Guardian".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!