Foto: AFP/Scanpix

Ķīna Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā pastiprinājusi vēršanos pret tās pamatiedzīvotājiem uiguriem, aizliedzot vīriešu tradicionāli garās bārdas un galvassegas, ko pamato ar islāma ekstrēmistu apkarošanu, raksta BBC.

Līdzās jau esošajiem stingrajiem un diskriminējošajiem noteikumiem Ķīnas rietumu apgabalā dzīvojošie vairs nedrīkst atteikties no sabiedriskās televīzijas skatīšanās, bet liels skaits mazo mošeju ir aizvērtas, lai dievlūdzēji pulcētos lielajās un tādējādi vieglāk uzraugāmajās vietās.

Pēdējo gadu laikā starp varasiestādēm un uiguriem izcēlušies vairāki asiņaini konflikti. Ķīnas valdība vardarbībā vaino islāma militāristus un separātistus, bet cilvēktiesību grupas norāda, ka vardarbība ir apspiešanas politikas sekas, kas spiež uigurus pievērsties ekstrēmismam savu tiesību panākšanai.

Lai gan bārdu un tradicionālo galvassegu aizliegums esot bijis izsludināts jau iepriekš, likuma spēks tam ir kopš šīs nedēļas nogales, ziņo BBC. Līdzās tam, turpmāk Siņdzjanā aizliegts:

  • liegt skolēniem doties uz valsts skolām;
  • neievērot ģimenes plānošanas politiku;
  • bojāt likumīgus dokumentus;
  • laulāties tikai reliģiskās procesijās;
  • nepieprasīt un policijai nenodot līdzcilvēkus, kuri sabiedriskās vietās aizklājuši seju un ķermeni.

Uiguri pieder tjurku tautu grupai. Ķīnas pilsoņkara gados tie tagadējā Siņdzjanas reģionā nodibināja Austrumturkestānu, taču Ķīnas komunistu spēki 1949. gadā reģionu pakļāva.

Ķīna ilgstoši īstenojusi haņu jeb Ķīnas pamatnācijas pārstāvju ieceļošanu reģionā. Tā rezultātā uiguri mūsdienās veido vien 45 % no autonomijas iedzīvotājiem, bet haņi - ap 40 %. Uiguri baidās, ka šīs politikas, kā arī represīvo likumu dēļ viņu kultūra tiks degradēta un iznīcināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!