Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas ārlietu ministrs Kins Gaņs piektdien paziņoja, ka Pekina nepārdos ieročus valstīm, kas iesaistītas karā Ukrainā un regulēs eksportu precēm, kuras var tikt izmantotas gan civiliem, gan militāriem mērķiem, ziņo medijs "NBC News".

Kins atbildējis uz ASV un tās sabiedroto bažām, ka Ķīna apsver sniegt militāru palīdzību Krievijai, kuru Pekina ir politiski un retoriski atbalstījusi konfliktā, lai gan pati valsts norāda, ka ir neitrāla.

Ministrs vēlreiz atgādināja par Ķīnas vēlmi palīdzēt atvieglot sarunas, lai rastu miermīlīgu konflikta risinājumu un norādīja, ka visām iesaistītajām pusēm vajadzētu saglabāt "mieru un objektivitāti".

"Kas attiecas uz militārā aprīkojuma eksportiem, Ķīna ieņem apdomātu un atbildīgu attieksmi. Pekina konfliktā iesaistītās puses neapgādās ar ieročiem un kontrolēs to preču eksportus, kurus var izmantot gan civiliem, gan militāriem mērķiem saskaņā ar likumiem un regulām," uzsvēra Kins.

Kopīgā preses konferencē ar Vācijas ārlietu ministri Annalēnu Bērbroku Kins arī vainoja Taivānu par reģionālās spriedzes paaugstināšanu. Spriedze palielinājusies pēc Pekinas militārajām mācībām, kuru mērķis bijis iebiedēt Taivānu – salu, kuru Ķīna uzskata par savu teritoriju.

Bērboka savos komentāros minēja, ka Ķīnai kā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes dalībvalstij ir īpaša atbildība palīdzēt konfliktu atrisināt. Viņa arī komentēja pieaugošo spriedzi Taivānas šaurumā, caur kuru iet liela daļa starptautiskās tirdzniecības un uzsvēra, ka konflikts šajā reģionā būtu globāla katastrofa.

Atbildot uz Bērbrokas raizēm, Kins apgalvoja, ka Taivānas jautājums esot Ķīnas iekšējā lieta, kas nozīmē, ka ārvalstīm nevajadzētu tajā iejaukties. "Taivānas neatkarība un miers nevar savā starpā eksistēt," skaidroja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!