Foto: Reuters/Scanpix

Ķīna un Taivāna sākušas pirmās valdības sarunas kopš Ķīnas pilsoņkara beigām 1949.gadā.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Abu valstu pārstāvji tiekas Ķīnas pilsētā Naņdzjinā, kur sarunas turpināsies četras dienas.

Taivānas amatpersonas norādīja, ka viņi pievērsīs uzmanību jautājumam par preses brīvību, bet Ķīna, visticamāk, spiedīs Taivānu pieņemt brīvās tirdzniecības līgumu, kas pašreiz iestrēdzis parlamentā.

Taivānas pārstāvis Vans Juiči pirms došanās uz Ķīnu žurnālistiem norādīja, ka viņa mērķis ir sekmēt sapratni abu pušu starpā.

Viņš pauda cerību, ka vizīte, kuru nebija viegli noorganizēt, noritēs sekmīgi un atklāja, ka abas puses sarunu laikā neplāno parakstīt nekādus līgumus.

Ziņu aģentūra AFP vēsta, ka, ņemot vērā abu valstu saspīlētās attiecības, sarunu telpā nav izvietoti karogi un uz plāksnītēm ar amatpersonu vārdiem nav norādīti amatu nosaukumi.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par daļu no savas teritorijas un pasludinājusi par mērķi atgūt zaudēto salu.

Attiecības Ķīnas un Taivānas starpā ir uzlabojušās kopš 2008.gada, kad par prezidentu kļuva Pekinai draudzīgās Gomindana partijas pārstāvis Ma Jindzju.

Kopš tā laika ir parakstītas vairākas vienošanās, kas skar plašu nozaru spektru no tūrisma līdz sadarbībai finanšu un tieslietu jomā.

Tomēr Ma ir tautā nepopulārs un analītiķi prognozē, ka viņa partija zaudēs šogad gaidāmajās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!