Ķīnas lielākās pilsētas Šanhajas iedzīvotāju skaits ir samazinājies, un tas noticis pirmoreiz šajā gadsimtā, vēsta Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Sjiņhua".

Pilsētas pastāvīgo iedzīvotāju skaits, kas tur nodzīvojuši vismaz sešus mēnešus, 2015. gada beigās bija 24,15 miljoni – par 0,4 % mazāk nekā pirms gada, informēja Šanhajas statistikas birojs. Šanhaja ir pievilkusi darba meklētājus, pateicoties ekonomikas bumam, bet vietējo iedzīvotāju novecošanās un zema dzimstība ir bremzējusi iedzīvotāju skaita pieaugumu.

Demogrāfijas eksperti tomēr uzskata, ka iedzīvotāju skaita negatīvais pieaugums pērn galvenokārt ir pašvaldības veiktu pasākumu rezultāts. Šanhajas pašvaldība veikusi pasākumus iedzīvotāju skaita ierobežošanai, lai mazinātu spiedienu uz satiksmes plūsmu un infrastruktūru.

Šanhajas Sociālo zinātņu akadēmijas demogrāfs Džou Haivans pastāstīja, ka pašvaldība pārvietojusi daudzus iedzīvotājus, likvidējot novecojušas ražotnes un nojaucot nelikumīgi uzceltas ēkas. Džou sacīja, ka šī tendence atbilst pilsētas plānam ierobežot pastāvīgo iedzīvotāju skaitu, lai līdz 2020. gadam tas nepārsniegtu 25 miljonus.

Šanhajas pastāvīgo iedzīvotāju skaits 2011. gadā pieauga par 1,95 %, 2012. gadā – par 1,4 %, 2013. gadā – par 1,46 %, bet 2014. gadā – par 0,44 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!