Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijā apstiprināti pirmie divi saslimšanas gadījumi ar jauno koronavīrusu, piektdien paziņoja amatpersonas, bet Itālijā vīrusa dēļ izsludināts ārkārtas stāvoklis.

"Mēs varam apstiprināt, ka diviem pacientiem Anglijā, kuri ir vienas ģimenes locekļi, koronavīrusa testi ir pozitīvi," paziņoja Anglijas veselības aprūpes augstākā amatpersona Kriss Vitijs, piebilstot, ka viņi ir "speciālistu aprūpē."

"Nacionālas veselības aprūpes dienests ir ārkārtīgi labi sagatavojies un ir pieradis tikt galā ar infekcijām un jau ātri strādā, lai identificētu personas, ar kurām kontaktējušies pacienti, lai novērstu tālāku izplatīšanos," sacīja Vitijs. "Mēs gatavojāmies Lielbritānijā jaunā koronovīrusa gadījumiem un mums ir spēcīgi infekcijas kontroles pasākumi, lai reaģētu nekavējoties."

Viņš piebilda, ka Lielbritānija strādā cieši kopā ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO) un starptautisko sabiedrību, "lai nodrošinātu, ka mēs esam gatavi visām varbūtībām".

Ķīnā mirušo skaits jaunā koronavīrusa uzliesmojumā ir pieaudzis līdz 213 cilvēkiem, savukārt apstiprināto infekcijas gadījumu skaits ir palielinājies līdz 9692, piektdien paziņoja valdība.

Savukārt Itālijas valdība piektdien pēc divu koronavīrusa gadījumu apstiprināšanas Romā izsludinājusi ārkārtas stāvokli, lai varētu paātrināt centienus novērst vīrusa izplatību.

Ārkārtas stāvokļa izsludināšana Itālijā ir ierasta prakse dabas katastrofu gadījumos, kas ļauj varasiestādēm rīkoties ātrāk un piešķir īpašas pilnvaras reģionālajām varasiestādēm. Itālijas mediji vēsta, ka ārkārtas stāvoklis izsludināts uz pusgadu.

Itālija ceturtdien paziņoja, ka aptur visus lidojumus no un uz Ķīnu, kad diviem ķīniešu tūristiem tika apstiprināts vīruss.

Itālijas veselības ministrs Roberto Speranca ir izdevis "dekrētu par gaisa satiksmes slēgšanu uz Ķīnu un no tās", ceturtdienas vakarā preses konferencē paziņoja premjerministrs Džuzepe Konte, kurš tomēr nenosauca šī dekrēta skartās aviosabiedrības.

"Mēs domājam, ka esam pirmā Eiropas Savienības (ES) valsts, kas veikusi šo piesardzības pasākumu," piebilda Konte.

Abi tūristi, kas ziņās minēti kā vīrs un sieva, tiek turēti izolācijā Spallancāni infekcijas slimību institūtā Romā.

"Es esmu pārliecināts, ka situācija paliks kontrolēta," teica Konte.

Policija aizzīmogoja viesnīcas numuru Romas centrā, kur šie tūristi bija uzturējušies. Citiem ķīniešu tūristiem, kas tās pašas tūristu grupas sastāvā bija ieradušies Itālijā, tiek veikti vīrusa testi, ziņoja Itālijas mediji.

Institūta direktors Džuzepe Ipolito sacīja, ka varas iestādes mēģina izsekot, kur šis pāris pārvietojies. Tiek uzskatīts, ka viņi pirms vairāk nekā nedēļas ieradās Itālijā un vispirms apmeklēja Milānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!