Foto: LETA

Pēdējā gada laikā Krievija krietni vien zaudējusi citās pasaules valstīs mītošo cilvēku simpātijas – tagad Latvijas kaimiņvalsts ieņem piekto vietu valstu ar sliktāko reputāciju "topā", atsaucoties uz pēc BBC pasūtījuma veiktu aptauju vēsta "Interfax".

Aptaujas ietvaros respondentiem bija jānovērtē piecpadsmit valstu, kā arī Eiropas Savienības starptautiskā ietekme. Kopumā iztaujāti 24,5 tūkstoši respondentu no 24 valstīm, tostarp Turcijas, Kanādas, Brazīlijas, Kenijas un Ganas. 45% aptaujāto Krieviju novērtējuši negatīvi, bet simpātijas pret šo valsti izjūt vien 31% respondentu.

Aptaujā, kura notikusi laika posmā no 2013. gada decembra līdz šā gada aprīlim, secināts, ka Krieviju īpaši negatīvi vērtē tādās valstīs kā, piemēram, Kenijā, Kanādā, Spānijā un Brazīlijā. Francijā negatīvu vērtējumu par Krieviju izteikuši 69% aptaujāto iedzīvotāju, Vācijā - 67%, bet Lielbritānijā un ASV - 64% respondentu. Pozitīvs Krievijas novērtējums dominējis vien sešās no 24 valstīm, tostarp Ķīnā un Indijā.

Par pašu "nesimpātiskāko" valsti pasaulē respondenti atzinuši Irānu, otrajā vietā ierindojusies Ziemeļkoreja, trešajā - Pakistāna, bet ceturtajā - Izraēla.

Arī ASV vērtējums citviet dzīvojošo ļaužu vidū ir pasliktinājies - šīs valsts ietekmi negatīvi vērtē 39% aptaujāto, kamēr tai simpatizē 42% respondentu. Visnegatīvāk ASV tiek vērtēta Pakistānā, Krievijā, Vācijā un Ķīnā.

ES lomu pasaulē atzinīgi novērtējuši 47% aptaujāto, kas gan ir par diviem procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš.

Ārzemnieku vērtējumā, "vissimpātiskākā" valsts pasaulē ir Vācija - tās lomu starptautiskajā arēnā atzinīgi novērtējuši 60% aptaujāto. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!